Liczba wyników: 7804
Lękamy się śmierci, ale jednocześnie tak bardzo przyzwyczajamy się do faktu, ze umrzemy, iż śmierć, będąc zawsze najbliżej życia, przestaje być zauważalna. Nawet nie chodzi o to, że nie chcemy jej dostrzegać - my po prostu żyjemy w jej pobliżu na co dzień i to właściwie wszystko, co możemy zrobić w obliczu śmierci - możemy żyć, a kiedy przyjdzie na nas pora, to umrzemy. Nic więcej. Nie da się tego zrozumieć - mówi dr Marta Szabat, filozof zajmująca się problematyką śmierci i umierania.
88-letnia Gillian Lynne jest w świetnej formie, do tego stopnia, że wydała i promuje DVD z filmem, w którym prezentuje ćwiczenia dla osób każdym wieku.
Bezdech senny to powtarzające się krótkie przerwy w oddychaniu podczas snu, które mogą zaszkodzić wielu układom organizmu, w tym układowi kostnemu.
Rola układu immunologicznego jest trudna do przecenienia - codziennie broni nas przed milionami różnych bakterii, wirusów i innych niebezpiecznych dla organizmu drobnoustrojów. Aby jednak dobrze funkcjonować, potrzebuje określonych składników odżywczych: te znajdziesz w powszechnie dostępnych produktach, które warto mieć w kuchni.
Dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu skazy moczanowej. Przejrzyj listę produktów, których należy unikać, by nie sprzyjać rozwojowi objawów choroby.
Myszy, którym podawano małe ilości kofeiny, odznaczały się mniejszą ilością tau, białka, którego nieprawidłowa przemiana wpływa na dysfunkcję komórek mózgowych pacjentów z chorobą Alzheimera.
Badania pokazują, że społeczne zaangażowanie Polaków jest kiepskie, a w śród seniorów wypada wyjątkowo marnie. Czy seniorzy nie są zaangażowani, bo nikt ich o to nie prosi, czy może nie ma dla nich stosownej oferty?- na te i inne pytania dotyczące działań wolontariackich seniorów odpowiada dr Walentyna Wnuk.
Gorące wulkaniczne kamienie, masaż muszlami Filipińskimi, a może masaż dźwiękiem misami tybetańskimi? To właśnie dzięki masażom relaksacyjnym likwidujemy napięcie mięśniowe, nerwowe i emocjonalne.
Zespół metaboliczny nie jest jedną chorobą lub zaburzeniem, ale grupą dolegliwości związanych ze stylem życia i zespołem przewlekłych zaburzeń, które są związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem procesów metabolicznych, tj. przetwarzaniem żywności w energię i przechowywaniem w tłuszczu.
Kanadyjscy uczeni odkryli, że już jedna porcja roślin strączkowych dziennie wiąże się z obniżeniem tzw. „złego" cholesterolu LDL.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków