Liczba wyników: 18445
Licząca sobie ponad 2 tysiące lat praktyka chińskich zielarzy polegająca na badaniu ludzkiego języka pod kątem oznak choroby jest obecnie stosowana przez informatyków wykorzystujących uczenie maszynowe i sztuczną inteligencję.
Równowaga fizyczna jest powiązana z objętością hipokampu, części mózgu odpowiedzialnej m. in. za pamięć.
Utrata słuchu jest czwartą na świecie najczęstszą przyczyną przeżywania długich lat w niepełnosprawności. Problemy ze słyszeniem nasilają szereg powikłań psychicznych, fizycznych i społecznych. Ponieważ ponad 90 proc. ubytków słuchu ma związek z wiekiem, obciążenie nimi szczególnie zwiększa się w starzejących się społeczeństwach.
Ograniczenie ogólnej ilości kalorii może odmłodzić mięśnie i aktywować szlaki biologiczne ważne dla dobrego zdrowia.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiej serii antybiotyków. To poprawia bezpieczeństwo profilaktycznego stosowania kwasu acetylosalicylowego w celu zapobiegania zawałom serca, udarom mózgu i niektórym nowotworom.
Zespół stresu pourazowego (Posttraumatic stress disorder, PTSD) to wyniszczający stan, który rozwija się po doświadczeniu traumatycznych wydarzeń. Jakkolwiek jednak wiele osób doświadcza traumy, tylko około 25-35 proc. z nich doświadcza PTSD. Poznanie czynników zwiększających podatność na to zaburzenie ma kluczowe znaczenie zarówno w jego zapobieganiu, jak i leczeniu.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w florze bakteryjnej jelit, powodujących problemy z pamięcią. Takie korzyści uzyskuje się dzięki siarczkowi allilu, związkowi występującemu w czosnku i znanemu z prozdrowotnych właściwości.
Używanie filtrów przeciwsłonecznych staje się coraz powszechniejsze, ale równocześnie wzrasta liczba zachorowań na czerniaka i inne formy raka skóry: na tym polega paradoks kremów przeciwsłonecznych, uważają naukowcy.
Zbadano częstość występowania poważnych objawów fizycznych przez okres do dwóch lat po zakażeniu SARS-CoV-2. Najbardziej dotknięte były osoby, które przeszły ciężką infekcję COVID-19, najniższe ryzyko długiej formy choroby zaś odnotowano wśród pacjentów, którzy nigdy nie byli obłożnie chorzy.
Praktykowanie uważności skupionej na zdrowym odżywianiu może być dobre dla serca - poprawia samoświadomość i pomaga ludziom przestrzegać diety zdrowej.