Liczba wyników: 6741
Każdy z nas ma prawo do czerpania przyjemności z jedzenia. Powolne odkrywanie smaków jest najwyższą formą delektowania się potrawami. Takie podejście zostało wykreowane przez zwolenników slow food.
Dokładnie 6 miesięcy temu z inicjatywy Polskiego Towarzystwa Oświaty Zdrowotnej został zainagurowany nowy portal społecznościowy – Pogromcy Mitów Medycznych. Jego ideą jest zwalczanie szkodliwych i często nieprawdziwych informacji na temat zdrowia poprzez ich merytoryczne weryfikowanie wspólnie z ekspertami medycyny na stałe współpracującymi z portalem.
Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Cezarym Szczylikiem, kierownikiem Kliniki Onkologii Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie, Prezydentem Fundacji Onkologii Doświadczalnej i Klinicznej.
Jeśli chodzi o dietę, osoby chore na cukrzycę powinny przestrzegać pewnych podstawowych zasad.
Ludzie po czterdziestce, którzy mają nadwagę w większym stopniu narażeni są na chorobę Alzheimera. Badania przeprowadziła Amerykańska Akademia Neurologów w San Diego.
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Być może już niedługo Robert Duvall podpisze kontrakt na udział w tragikomedii "The Judge". Negocjacje są już na ostatnim etapie.
Chociaż ruchoma proteza poprawia estetykę uśmiechu, nie zawsze poprawia samopoczucie osoby, która ją nosi. Bywa przyczyną dyskomfortu, problemów z samooceną i długiej listy problemów zdrowotnych. Dentyści jednak znaleźli na to rozwiązanie. Pomóc może przymocowanie protezy na stałe niewielkimi implantami.
Szpiczak mnogi to nowotwór charakteryzujący się niekontrolowanym wzrostem liczebności komórek plazmatycznych w szpiku kostnym, które powodują uszkodzenie kości oraz zwiększają podatność chorego na anemię, infekcje i niewydolność nerek. W ramach terapii, u wielu chorych można stosować przeszczep szpiku kostnego. Szpiczak mnogi rozwija się jednak nawet po przeszczepie. W tym kontekście, europejscy naukowcy szukają alternatywnej metody leczenia, koncentrując się na wyciągach i substancjach aktywnych pochodzenia morskiego.
Krótszy pobyt w szpitalu, lepsze wyniki i wyższa skuteczność leczenia – nie możemy lekceważyć szansy, jaką daje pacjentowi choremu na raka wsparcie żywieniowe. - Bez niego rezultaty terapii nowotworowej zawsze będą gorsze – twierdzi dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, ekspert kampanii „Rak. To się leczy!” prowadzonej przez Fundację Rosa.