Liczba wyników: 17938
Osoby starsze padają ofiarą wszelkiego rodzaju oszustw finansowych, od prób phishingu za pośrednictwem poczty e-mail, czy poprzez rozmowy telefoniczne z nieuczciwymi ludźmi. Jak się okazuje, zmiany związane z wiekiem mogą wpływać na sposób, w jaki radzimy sobie z kwestiami finansowymi.
Lekkie i umiarkowane spożycie wina wiąże się z niższym ryzykiem powikłań sercowo-naczyniowych, mówią eksperci.
Niedługo czas wręczania prezentów, warto więc zastanowić się, czego nie dawać, by nie wywoływać dyskomfortu u obdarowanych. Oto "dobry" sposób na to, by przyjaciel nie cieszył się z prezentu od ciebie: powiedz, że zaoszczędzi mu to pieniędzy.
Emulgatory, które są dodawane do większości przetworzonych produktów spożywczych dla poprawy tekstury i wydłużenia okresu przydatności do spożycia, mogą zmieniać bakterie jelitowe, sprzyjając zapaleniu jelit i rakowi jelita grubego.
Lek na odchudzanie i cukrzycę tirzepatyd może zmniejszyć ryzyko zgonu lub pogorszenia niewydolności serca.
Osoby, których domy zostały uszkodzone przez burze lub powodzie, są znacznie bardziej narażone na problemy ze zdrowiem psychicznym, takie jak depresja i lęk.
Fińskie badanie wykazało, że długotrwałe stanie w pracy miało negatywny wpływ na 24-godzinne ciśnienie krwi. Natomiast spędzanie większej ilości czasu w pozycji siedzącej podczas wykonywania obowiązków zawodowych wiązało się ze zdrowszym ciśnieniem.
Życie na obszarach narażonych na dym z pożarów lasów może negatywnie wpłynąć na długość życia ludzi.
Spożywanie gorzkiej czekolady może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, mówią eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Dieta bogata w żywność ultraprzetworzoną wiąże się z większymi ilościami tłuszczu magazynowanego w mięśniach ud, niezależnie od ilości przyjmowanych kalorii lub poziomu aktywności fizycznej. Większe ilości tłuszczu śródmięśniowego w udzie z kolei mogą zwiększać ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.