Liczba wyników: 7804
Kobiety powyżej 65 lat powinny poddawać się badaniom ginekologicznym, mogą bowiem cechować się znacznie wyższym ryzykiem raka szyjki macicy niż wcześniej sądzono.
Połowa Polaków po 40. roku życia przyznaje, że wie, czym jest reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) – wynika z badania „Zdrowa ONA”. Jednak tylko co 5. respondent, który zadeklarował znajomość choroby, potrafił poprawnie wskazać wszystkie jej objawy. O faktach i mitach dotyczących tej choroby mówią prof. dr hab. n. med. Witold Tłustochowicz, reumatolog i dr n. med. Tadeusz Szwed, gastrolog.
Badanie sugeruje, że leczenie migreny może pomóc obniżyć ryzyko udaru mózgu, zwłaszcza udarów niedokrwiennych lub cichych udarów.
Jedzenie jedynie dwóch dużych posiłków dziennie (śniadania i obiadu) może pomóc w zmaganiu się z cukrzycą typu 2 skuteczniej niż standardowo zalecanych sześć mniejszych posiłków.
Ci, którzy stawiają sobie jakieś cele, skuteczniej walczą z przeciwnościami i mają większą wolę sprostania przeciwnościom. Okazuje się, że takie osoby żyją dłużej.
17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego (World Hypertension Day). Jak określa dolegliwość WHO, jest to cichy i niewidzialny „zabójca".
Korzyści zdrowotne czekolady są bardzo szerokie. Okazuje się, że nie tylko wtedy, gdy się ją je... można stosować ten znany na całym świecie deser jako produkt do pielęgnacji skóry.
Starsi mężczyźni z nadciśnieniem, którzy cechują się wysokim poziomem sprawności, mają o pięćdziesiąt procent niższą śmiertelność w ciągu najbliższych lat niż ci, którzy unikają ćwiczeń.
Większość osób, które po raz pierwszy wybiera się do stomatologa na ekstrakcję zęba, czyli popularne „rwanie”, przyznaje, że na długo przed wizytą odczuwają ogromny strach. Można go jednak pokonać – przekonuje Tomasz Rabiński, chirurg stomatologiczny z dziesięcioletnim stażem.
Według światowych statystyk na żylaki choruje aż 48 proc. kobiet i 27 proc. mężczyzn. Siedzący tryb życia, brak ruchu i zła dieta spowodowały, że żylaki stały się poważnym kłopotem większości społeczeństwa. Dlatego też medycyna traktuje je nie tylko jako problem natury estetycznej, ale przede wszystkim jako chorobę.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków