Liczba wyników: 9211
Wraz z nadejściem mody na zdrowy styl życia zmianie ulegają też nasze nawyki żywieniowe. Coraz częściej sięgamy więc po nieco bardziej wyszukane produkty – jak chociażby kasza typu kamut czy komosa ryżowa. Zdaniem dietetyków, w zdrowym żywieniu równie skuteczna może jednak być... znana nam od lat, w 100% polska kasza gryczana. A wszystko za sprawą jej wyjątkowych właściwości.
Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Prezentujemy fakty i mity na temat jajek.
Czy wiesz, że 100 g groszku konserwowego, który dodajemy do sałatki jarzynowej ma 90 razy więcej soli niż 100 g groszku świeżego? Czy wiesz, że 100 g wędliny, która będzie gościła na wielkanocnym stole zawiera 21 razy więcej soli niż 100 g świeżego mięsa, które wystarczyłoby oprószyć ziołami i upiec? Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak bardzo możemy sobie zaszkodzić?
Kochanie, boli mnie głowa… Na pewno? Według najnowszych danych GUS to bóle dolnej partii pleców i szyi są najczęściej wskazywane przez kobiety. Cierpi na nie odpowiednio ponad 28% i 21% pań. Słynne bóle głowy są dopiero na szóstym miejscu w zestawieniu najczęściej występujących dolegliwości zdrowotnych. Problem z plecami potwierdza też aktualny raport EHIS (European Health Interview Survey). Czy jest się czym martwić? Eksperci alarmują.
„Co się stanie, jeśli odłączę ten kabel?”, „Od czego był ten przewód?” – nieraz zdarza się, że pośród splątanych kabli trzeba znaleźć ten, który akurat w danej chwili jest potrzebny. Nieodzownie wiąże się to z obecnością technologii w naszym życiu. Za pomocą kilku prostych trików można jednak wyeliminować ten kłopot.
„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii czy poprawiła stan cery. Razem z dietetykiem sprawdziliśmy, czy to rozwiązanie rzeczywiście korzystne dla wszystkich, a może kolejna sezonowa, w dodatku niebezpieczna dla zdrowia moda.
Co oznacza długi kod na skorupce jajka? Ile tłuszczu mlecznego musi zawierać masło? Przed zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, wybierając produkty spożywcze.
Badacze z Uniwersytetu Teksasu w Dallas postanowili sprawdzić, jakie działania mają silny wpływ na możliwości poznawcze. Określone aktywności bowiem pozwlają liczyć na ostrość umysłu także w starszym wieku.
Sięgnij po winogorona, jeśli chcesz o siebie zadbać. Owoce te dostarczają znacznych korzyści organizmowi. W miąższu znajdują się duże ilości glukozy i sacharozy, łatwo przyswajalnych cukrów, więc dają energię i nie są przy tym ciężkostrawne.
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza do zobaczenia tegorocznych pisanek z soli. Na wystawie „Najpiękniejsza pisanka z soli” w Zamku Żupnym w Wieliczce, w okresie od 22 do 31 marca 2016 roku bedzie można obejrzeć pisanki wykonane przez dzieci i młodzież szkolną.