Liczba wyników: 12910
Ludzie, którzy chcą schudnąć, nierzadko mają nadzieję na szybkie efekty swoich wysiłków i chociaż dietetycy ostrzegają, że szybka utrata na wadze jest dla organizmu niebezpieczna i może się wiązać z wieloma dolegliwościami. Należą do nich między innymi problemy z trzustką i kamienie żółciowe.
Wśród Polaków rośnie liczba zachorowań na cukrzycę, pomimo to chorzy wciąż nie mają dostępu do nowych opcji terapeutycznych, dostosowanych do ich indywidualnych potrzeb. O tym, co z tego powodu tracą pacjenci, a jak mogłoby zmienić się ich życie dzięki innowacyjnym lekom oraz oczekiwaniu na nowe opcje terapeutyczne lekarzy i pacjentów opowiada prof. Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz, diabetolog, Kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i Oddziału Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu.
Przerywany post może pomóc w odwróceniu cukrzycy typu 2, wskazują medycy z Uniwersytetu w Toronto.
Kolejne badania wskazują na silny wpływ zanieczyszczeń powietrza na zdrowie. Dotychczas wykazano m. in., że zwiększa ryzyko chorób serca, demencji, raka płuc, etc. Do tej listy należy też dopisać teraz raka jamy ustnej.
Z nowych badań wynika, że już nieduże dawki alkoholu mogą na tyle szkodliwie wpływać na zdrowie, że o kilkadziesiąt procent zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci.
Polska kardiologia może poszczycić się skutecznym leczeniem zawałów na naprawdę wysokim poziomie, ale słabym ogniwem pozostaje etap terapii i opieki nad pacjentem kardiologicznym w ciągu tygodni, miesięcy i lat po przebytym zawale. Tu mamy jeszcze wiele do zrobienia – mówi prof. Piotr Ponikowski, prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Ocieplanie klimatu nie pozostaje bez wpływu na zdrowie ludzi - i dotyczy to zarówno dolegliwości fizycznych, jak i psychicznych.
Zgaga to uczucie pieczenia w klatce piersiowej oraz górnych częściach układu pokarmowego. Powstaje dlatego, że treść jelitowa lub żołądkowa cofa się z powrotem w kierunku przełyku. Okazuje się, że dolegliwość można osłabić dzięki octowi jabłkowemu.
To, co ląduje na naszych talerzach, w dużej mierze zawdzięczamy pszczołom. Jest to co trzecia łyżka pokarmu! Dzięki ich pracy powstaje 90 proc. owoców i 4 tysiące odmian warzyw. Wiele z takich produktów wzmacnia nasze zdrowie i podnosi odporność.
Jak zapewnić polskim pacjentom po przebytym zawale serca szansę na dłuższe życie, dyskutowali eksperci w trakcie edukacyjnej konferencji kardiologicznej, która odbyła się w dniach 5-6 października 2018 roku w Warszawie. W trakcie debaty pt. „Jak poprawić rokowanie pacjenta z ostrym zespołem wieńcowym w Polsce w kontekście skutecznego leczenia przeciwpłytkowego” wskazywano na wyzwania w długofalowej terapii pacjenta po przebytym zawale serca, dostępne możliwości leczenia i bariery w ich stosowaniu.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków