Liczba wyników: 6741
Lekarze niczym mantrę powtarzają, co trzeba robić, by o siebie zadbać i chyba każdy już wie, że rady te dotyczą głównie sposobu odżywiania się i aktywności fizycznej. Jednakże warto pamiętać także o tym, iż niemniej istotne i równie dobrze naukowo uzasadnione są rzeczy, zachowania, zjawiska, których zwykle nie kojarzy się z profilaktyką prozdrowotną.
Współczesny przemysł spożywczy w dużej mierze opiera się na substancjach dodatkowych do żywności. Tajemnicze symbole i skomplikowane napisy na etykietach produktów spożywczych sprawiają, że rozszyfrowanie składu żywności przypomina pracę detektywa. Każdy konsument powinien przeprowadzić prywatne śledztwo dokonując wyboru produktów spożywczych.
Elastyczne buty na płaskiej podeszwie zmniejszają obciążenie stawu kolanowego u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów, mówią amerykańscy naukowcy.
Mimo, że minęły już trzy lata, wydarzenia z 10 kwietnia 2010 roku budzą ból, smutek i żal. Nadal też wielu Polaków uważa, że nie zostały one do końca wyjaśnione. Dziś - podobnie jak rok i dwa lata temu - różne grupy ludzi będą oddzielnie obchodzić rocznicę katastrofy pod Smoleńskiem.
Ukochanego pupila często traktuje się jak członka rodziny, łącznie z serwowaniem mu podobnej diety. Tymczasem niektóre produkty, nierzadko podawane psom bezwiednie, bardzo im szkodzą.
Trybula ogrodowa to jednoroczna roślina pochodząca z obszaru Kaukazu mająca zastosowanie kulinarne (jako przyprawa), a także lecznicze - głównie jako środek na wspomaganie trawienia.
Mężczyźni z niedostateczną ilością testosteronu mogą być bardziej narażeni na reumatoidalne zapalenie stawów, wynika z najnowszych badań.
Zarówno wiek, jak i BMI są ważnymi czynnikami chorób serca u kobiet, ostrzegają brytyjscy naukowcy.
Jedzenie ryb przez osoby w dojrzałym wieku wydłuża życie co najmniej o 2,2 roku, a na długowieczność można liczyć przy spożywaniu ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 co najmniej dwa razy w tygodniu, wynika z badań uczonych z Harvard School of Public Health oraz Washington University.
Program badań klinicznych powinien zostać zoptymalizowany w taki sposób, aby uwzględniać potrzeby i interesy zarówno pacjentów, jak i lekarzy. To cel rozpoczętego w styczniu 2013 r., czteroletniego projektu badań nad chorobami rzadkimi.