Liczba wyników: 17878
Wykazano, że w przypadku kobiet wyższe poziomy HDL-C, czyli „dobrego cholesterolu", korelują ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera.
Relacja między przybieraniem na wadze a jej utratą jest w przeważającej mierze determinowana przez to, co jesz, ile jesz i ile ćwiczysz. Ale często pomijany jest inny ważny czynnik... znaczenie ma też, kiedy jesz, bo to jest kluczowe dla efektywności spalania kalorii.
Wyraz twarzy danej osoby dostarcza nam kluczowych informacji, które pozwalają nam rozpoznać jej emocje. Ale proces ten jest bardziej skomplikowany niż można by przypuszczać.
Konwencjonalna mądrość głosi, że ludzie łatwo ulegają pierwszym wrażeniom, a istnieją solidne dowody naukowe na to, że początkowe osądy są trudne do podważenia - nawet jeśli okazują się nietrafne. Okazuje się jednak, że przespanie się może pomóc nam uniknąć niewłaściwych ocen.
Wyższy poziom leptyny, hormonu pomagającego w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wiąże się z lepszym przekazywaniem sygnału przez istotę białą mózgu. To z kolei oznacza, że wspomniany hormon może mieć wpływ na ryzyko rozwoju demencji.
Piwo może być powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na łuszczycę.
Zajęci pracą i innymi obowiązkami, niektórzy ludzie umiarkowane lub intensywne ćwiczenia podejmują tylko w jeden lub dwa dni w tygodniu, czy po prostu w weekend. Okazuje się jednak, że taka aktywność wystarczy, aby obniżyć ryzyko 264 chorób i jest równie skuteczna w zmniejszaniu tego zagrożenia, co bardziej równomiernie rozłożona aktywność fizyczna.
Narażenie na metale pochodzące z zanieczyszczeń środowiska wiąże się ze nasilonym gromadzeniem się wapnia w tętnicach wieńcowych na poziomie porównywalnym z takimi czynnikami ryzyka, jak palenie papierosów i cukrzyca.
Jedna z klas leków na cukrzycę może wiązać się z niższym ryzykiem demencji i choroby Parkinsona. Oceniano inhibitory kotransportera sodowo-glukozowego-2 (SGLT2), znane również jako gliflozyny. Obniżają poziom cukru we krwi, powodując, że nerki usuwają cukier z organizmu wraz z moczem.
Kilkanaście gatunków bakterii spośród setek żyjących w ustach ludzi ma związek ze zwiększonym o 50 proc. ryzykiem wystąpienia płaskonabłonkowego raka głowy i szyi (neck squamous cell carcinoma, HNSCC).
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków