Liczba wyników: 17878
Nie ma chyba w naszym kraju osoby, która nie znałaby takich przebojów, jak „Małgośka”, „Wsiąść do pociągu”, „Niech żyje bal”, czy „Ale to już było”, śpiewają je kolejne pokolenia Polaków i nic nie wskazuje na to, by piosenki te miały się zestarzeć i pójść w zapomnienie. Nie mniej popularna jest ich wykonawczyni, Maryla Rodowicz jest obecna na scenie od wielu lat, a jej popularność nie słabnie, gra około setki koncertów rocznie. Choć żaden inny polski artysta nie wydał tylu szlagierów i nie zdobył tak imponującej ilości nagród, piosenkarka nie „spoczywa na laurach”, wciąż ma mnóstwo energii, ciągle zaskakuje publiczność nowym repertuarem.
Antybiotykooporność oraz nieprawidłowe stosowanie antybiotyków to poważne problemy zarówno w skali europejskiej, jak i światowej. Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) szacuje, że co roku oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) doprowadza do 25.000 zgonów i powiązanych kosztów przekraczających 1,5 mld EUR w postaci nakładów na opiekę zdrowotną i strat zdolności produkcyjnej. W ciągu minionych czterech lat zarysował się wyraźny i nasilający się trend złożonej oporności na wiele antybiotyków zarówno pałeczki zapalenia płuc, jak i E. coli w ponad jednej trzeciej krajów UE/EOG. Ponadto w kilku państwach członkowskich od 25% do ponad 60% pałeczek zapalenia płuc z zakażeń krwi wykazuje złożoną oporność na wiele antybiotyków.
Rak prostaty, zwany również rakiem gruczołu krokowego lub rakiem stercza, to niekontrolowany wzrost liczby komórek wykazujących cechy złośliwości. Z raportu Krajowego Rejestru Nowotworów (2014) wynika, że w Polsce jest on drugim (po raku płuca) najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn. Zachorowalność na raka prostaty wynosi około 9 tys. przypadków rocznie, a śmiertelność - blisko 4 tys. Przebieg choroby nie zawsze wygląda tak samo – u jednych choroba postępuje powoli, u innych dochodzi do zajęcia tkanek otaczających stercz oraz do powstania przerzutów. Najczęściej, rak prostaty początkowo rozwija się bezobjawowo, a od pojawienia się pierwszych komórek nowotworowych do wystąpienia widocznych symptomów nowotworu może upłynąć nawet kilkanaście lat.
Kiedy na zewnątrz panują niskie temperatury wiele osób narażonych jest na utratę życia lub zdrowia na skutek wychłodzenia organizmu. Problem ten dotyka przede wszystkim osoby bezdomne, samotne, w podeszłym wieku. Zagrożenie takie dotyczy także osób będących pod wpływem alkoholu. Nie bądźmy obojętni i alarmujmy odpowiednie służby za każdym razem, kiedy ktoś jest narażony na wychłodzenie organizmu. Wystarczy jeden telefon, aby uratować komuś życie – apeluje Policja.
To fatalna wiadomość dla wszystkich smakoszy czekolady - choć obecnie półki sklepowe uginają się od jej słodkich, gorzkich, czy pikantnych rodzajów, za kilkadziesiąt lat może być już niedostępna – ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Większa ilość produktów ultraprzetworzonych - od napojów gazowanych po pakowane krakersy, niektóre płatki śniadaniowe i jogurty - jest ściśle powiązana z wyższym poziomem cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2, ostrzegają eksperci University of Texas w Austin.
Rak prostaty jest jednym z najpowszechniejszych nowotworów u mężczyzn, ale nadal nie znamy wszystkich jego przyczyn. Teraz oceniono, na ile wysiłek fizyczny może zmniejszyć ryzyko tego raka i okazuje się, że ćwiczenia są skutecznym sposobem na osłabienie zagrożenia tym rakiem.
Badania pokazują, że stawanie się mniej towarzyskim chroni starsze małpy przed zachorowaniem. Wiele zwierząt, w tym ludzie, doświadcza „społecznego starzenia się", czyli zmniejszania się liczby kontaktów społecznych wraz z wiekiem. Teraz sprawdzono, dlaczego tak się dzieje.
Choroby układu krążenia są główną przyczyną śmiertelności w Europie Zachodniej, stanowiły przyczynę jednej trzeciej zgonów w 2019 roku. Uważa się, że dieta odpowiada za około 30 proc. takich zgonów. Polityka prewencyjna związana z odżywianiem to główne wyzwanie dla zdrowia publicznego w przypadku tych chorób.
Przez prawie stulecie badania laboratoryjne pozwalały uzyskać spójne wyniki: zwierzęta, które jadły mniej lub rzadziej, zyskiwały szanse na dłuższe życie. Jednak nie rozumiano w pełni, dlaczego tego rodzaju restrykcyjne diety działają na rzecz wydłużenia życia i jak najlepiej wdrożyć je u ludzi.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków