Liczba wyników: 9200
Rekreacyjne bieganie staje się w Polsce coraz popularniejsze. Przyczyn tego zjawiska upatrywać należy nie tylko w panującej obecnie modzie. To także efekt stale rosnącej świadomości dotyczącej zdrowego stylu życia. Co istotne, w parze z uprawianiem sportu często też idzie odpowiednio ułożona dieta. O czym w tym wypadku należy wiedzieć?
Radioterapia powodować może popromienne zapalenie skóry, które jest przyczyną podrażnienia, wysuszenia, złuszczania naskórka, obrzęków czy bólu. W czasie terapii i po jej zakończeniu, należy smarować skórę odpowiednimi preparatami, a także unikać słońca czy nosić przewiewne ubrania.
Mężczyznom po pięćdziesiątce rekomenduje się uprawianie określonego sportu w związku z problemami z prostatą. Poelcany jest np. trekking czy bieganie, ale radzi się, by rzadziej wsiadali na rower czy jeździli konno.
Oto nowa szansa na skuteczne odchudzanie - piperyna pozwala stracić na wadze.
Żółty ser to jeden z najpopularniejszych składników naszej diety. Chętnie przygotowujemy z nim kanapki, rozmaite przekąski, dania obiadowe. Jest niezastąpiony na pizzy i w fondue.
Gdy się choruje, nie ma się apetytu, a to najprawdopodobniej dlatego, że w ten sposób organizm może się bronić przed drobnoustrojami, wyjaśniają uczeni z RPA.
W obliczu coraz większego problemu otyłości i nadwagi we wszystkich krajach członkowskich, Unia Europejska pod przewodnictwem Holandii, stworzyła dokument „Roadmap for Action on Food Product Improvement”. Wytyczne zostały zaprezentowane podczas konferencji w Amsterdamie w której wzięły udział 23 kraje członkowskie oraz liczne przedsiębiorstwa sektora spożywczego i organizacje pozarządowe.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej obniża ryzyko udaru mózgu.
Olej rzepakowy może zmniejszyć ryzyko chorób serca – potwierdza amerykańska FDA.
Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego też coraz chętniej sięgają po droższą, ale za to ekologiczną, żywność. Warto wiedzieć, że zdrowy styl życia to nie tylko robienie przemyślanych zakupów. Ale także świadomość, że proces dbania o produkty zaczyna się w domu, od odpowiedniego przechowywania. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Za niska może pozbawiać żywność cennych właściwości. W jaki sposób odpowiednio przechowywać jedzenie, aby być w 100% pewnym, że stanowi źródło wartości odżywczych?