Liczba wyników: 3459
Ostatnie ekstremalne zjawiska pogodowe - upał, susza, ulewy - sprawiają, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na ekologię i zastanawiają się, jak zmniejszyć swój ślad węglowy w sezonie świątecznym. Eksperci z Saint Joseph's University w Filadelfii radzą, by kupić prawdziwą choinkę - nie rozwiąże to problemów klimatycznych na świecie, ale jest mniej szkodliwe dla środowiska niż używanie sztucznej choinki przez kilka lat, a następnie wyrzucenie jej.
Przyjmowanie popularnych leków na zgagę przez dłuższy czas wiąże się z poważnymi problemami z nerkami, w tym niewydolnością tych organów. Nagłe wystąpienie takich kłopotów często skłania lekarzy, aby zaprzestać stosowania u pacjentów tak zwanych inhibitorów pompy protonowej (IPP).
Część osób, które mają zawroty głowy czy mroczki przed oczami podczas wstawania, może mieć zwiększone ryzyko rozwoju demencji w późniejszych latach. Stan, zwany hipotonią ortostatyczną, jest rozpoznawany, gdy ludzie doświadczają nagłego spadku ciśnienia krwi w czasie wstawania.
Seniorzy, którzy regularnie angażują się w wiele różnych rodzajach zajęć w wolnym czasie, takich jak spacery, bieganie, pływanie, czy gra w tenisa, mogą mieć niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu chorób układu krążenia i raka.
Cierpiące na bezsenność osoby starsze są bardziej narażone na osłabienie pamięci i długotrwałe zaburzenia funkcji poznawczych, takie jak demencja.
Osoby z nadciśnieniem doświadczają szybszego osłabienia zdolności myślenia, podejmowania decyzji i zapamiętywania informacji niż ludzie z ciśnieniem krwi w normie.
Jakkolwiek wydaje się obciążeniem, zbliżający się termin wykonania projektu czy jakiegoś innego zadania w pracy może w rzeczywistości być korzystny dla twojego mózgu.
Kakao obniża ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność tętnic - jedynie wówczas jednak, gdy ciśnienie jest podwyższone, mówią uczeni z Uniwersytetu Surrey.
Zidentyfikowano geny związane ze starzeniem się, które mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie starzeją się w innym tempie niż pozostali.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.