Liczba wyników: 3219
Osoby cierpiące na depresję mają wyższą temperaturę ciała, co sugeruje, że obniżenie temperatury u ludzi cierpiących na tę chorobę może przynieść korzyści dla zdrowia psychicznego, mówią eksperci z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Większa gotowość do wybaczanie sobie własnych niedociągnięć w związku romantycznym może przekładać się na wyższe poczucie szczęścia w parze.
Kobiety w okresie menopauzy, które regularnie pływają w chłodnej wodzie, deklarują znaczną poprawę w zakresie objawów fizycznych i psychicznych.
Odkryto znaczący związek pomiędzy statynami, powszechnie stosowanymi lekami obniżającymi cholesterol, a wskaźnikami przeżycia pacjentek z potrójnie ujemnym rakiem piersi. Ponieważ statyny są tanie, łatwo dostępne i powodują minimalne skutki uboczne, odkrycia mogą mieć istotny wpływ na wyniki leczenia tej agresywnej choroby.
Ilość światła słonecznego ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne. Dobitnie pokazuje to m. in. przykład Finlandii.
Zwinięty w kłębek kot, pies machający ogonem, gadająca papuga, a nawet spokojna złota rybka mogą pomóc osobom starszym w radzeniu sobie z problemami psychicznymi i fizycznymi.
Osoby niedosłyszące poświęcają więcej energii na słuchanie. A to odbywa się kosztem innych funkcji poznawczych.
Już niewielkie zmniejszenie poziomu ołowiu we krwi są powiązane z długoterminową poprawą stanu zdrowia układu krążenia u amerykańskich Indian. U osób, u których wystąpił największy spadek, skurczowe ciśnienie krwi obniżyło się o około 7 mm Hg, czyli o wielkość porównywalną z działaniem leków obniżających ciśnienie.
U osób, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny, występuje znacznie zwiększone ryzyko udaru mózgu i demencji, a zwłaszcza otępienia naczyniowego, ostrzegają eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji.
Niskowęglowodanowe diety składające się głównie z białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, przekładają się na wolniejszy długoterminowy przyrost masy ciała w porównaniu z niskowęglowodanowym jadłospisem składającym się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz niezdrowych węglowodanów.