Liczba wyników: 2648
Otyłość może być ważnym czynnikiem ryzyka zakażenia wirusem powodującym COVID-19.
Globalna zmiana klimatu sprawia, że ekstremalne fale upałów stają się coraz powszechniejsze na całym świecie, a badania epidemiologiczne pokazują, że upał zabija więcej kobiet niż mężczyzn. Teraz odkryto, dlaczego tak się dzieje.
Jedzenie mięsa, szczególnie przetworzonego i czerwonego, wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Utrata kogoś bliskiego - na przykład członka rodziny - może sprawić, że zaczniesz się szybciej starzeć.
Społeczeństwa na całym świecie szybko się starzeją, a wśród osób starszych obserwuje się zwiększoną częstość występowania objawów depresyjnych w późnym wieku. Okazuje się, że takie zjawisko można by relatywnie łatwo osłabić - dieta stosowana w średnim wieku może mieć wpływ na samopoczucie psychiczne w starszych latach.
Częstotliwość wypróżnień jest wskaźnikiem długotrwałego stanu zdrowia, mówią eksperci z Institute for Systems Biology.
Osoby w średnim i starszym wieku, które śpią nieregularnie, są obarczone większym ryzykiem zachorowania na cukrzycę w porównaniu z ludźmi o bardziej stałych wzorach snu.
Eksperci z Mayo Clinic ustalili kryteria dla diagnozy zespołu utraty pamięci u osób starszych, który szczególnie wpływa na układ limbiczny mózgu. Często można go pomylić z chorobą Alzheimera. Dobra wiadomość jednak jest taka, że amnestyczny zespół neurodegeneracyjny z przewagą układu limbicznego, czyli LANS (Limbic-predominant Amnestic Neurodegenerative Syndrome), postępuje wolniej i ma lepsze rokowania.
Od dawna wiadomo, że hojność może mieć pozytywny wpływ na osobę, która ją wykazuje, na przykład zwiększyć szczęście, pewność siebie, a nawet zdrowie fizyczne. Na Uniwersytecie Indiana wykazano też, że przekazywanie datków może mieć jeszcze inny potencjalny skutek: może przekładać się na atrakcyjność fizyczną.
Ograniczenie ilości przetworzonego mięsa o około jedną trzecią mogłoby zapobiec ponad 350 tysiącom przypadków cukrzycy w USA w ciągu 10 lat. Co więcej, zmniejszenie ilości przetworzonego mięsa przez dorosłych w USA o 30 procent - co stanowi równowartość około 10 plasterków bekonu tygodniowo - doprowadziłoby również do zmniejszenia o dziesiątki tysięcy przypadków chorób układu krążenia i raka jelita grubego.