Liczba wyników: 4905
Nawet genetyczny czynnik ryzyka udaru mózgu może być osłabiony dzięki stosowaniu diety śródziemnomorskiej.
Dla wielu cukrzyca typu 2 jest przyczyną nadwagi bądź otyłości. Tymczasem choroba ta jest powikłaniem, które pojawia się jako konsekwencja nadmiernej masy ciała. Z tego powodu kluczową kwestią w leczeniu cukrzycy typu 2 jest zmiana nawyków żywieniowych. Wokół diety osób chorych na cukrzycę typu 2 narosło wiele mitów. Eksperci z Polskiego Towarzystwa Badań na Otyłością odsłaniają prawdę na temat codziennego jadłospisu osób chorych.
Śródziemnomorski sposób odżywiania się zyskał rzesze zwolenników, ponieważ oferuje nie tylko szeroką gamę smakowitych dań, ale pomaga ochronić się przed rozmaitymi chorobami, m. in. chorobami serca. Teraz wykazano, że powstrzymuje również starzenie się mózgu.
Stosowanie diety bogatej w błonnik oznacza nie tylko dbanie o dobre funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga również dbać o zdrowie serca, mówią eksperci.
Postęp w medycynie, poprawa diety i lepsze warunki życia powodują, że zwiększa się odsetek osób dożywających siódmej i kolejnych dekad. W wielu rozwiniętych i rozwijających się krajach tempo wzrostu grupy wiekowej 60 + przekracza tempo wzrostu całej populacji. To oznacza zwiększone starania różnych specjalistów w promowaniu odpowiedniego stylu życia - obejmującego m. in. adekwatną do potrzeb seniorów dietę, odpowiadającą na zmiany zachodzące w starzejącym się organizmie.
Kobiety częściej niż mężczyźni spożywają warzywa i owoce – tak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Czyżby płeć rzeczywiście determinowała nasze wybory żywieniowe?
Jak zdrowo się odżywać? Co powinno stanowić podstawę diety seniora oraz, czy i jak zażywać suplementy? O tym między innymi będzie mowa podczas darmowego szkolenia we Wrocławiu, które odbędzie się w najbliższy piątek. Wstęp wolny.
W każdym wieku nasz organizm potrzebuje innych składników odżywczych. Dbać o swoją dietę powinniśmy zawsze, po pięćdziesiątce jednak ma ona wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie. Szybciej zaczynamy odczuwać zmęczenie, tracimy siły fizyczne, jesteśmy narażeni na wiele chorób. Odpowiednim żywieniem nie zatrzymamy czasu, ale na pewno możemy wiele zdziałać w zakresie naszego zdrowia i samopoczucia.
Nowe badania nad związkiem między śmiertelnością a sposobem odżywiania się wykazały, że jedzenie zdrowej żywności nawet w podeszłym wieku może znacznie zwiększyć długość życia. Jak twierdzą uczeni, osoby starsze, które często sięgają po owoce, warzywa, drób, niskotłuszczowe przetwory mleczne i produkty pełnoziarniste, żyją średnio 10 lat dłużej niż ci, którzy jedzą mniej zdrowej żywności tego rodzaju.
Uczeni od jakiegoś czasu usilnie pracują nad sposobem utraty na wadze, który nie będzie pociągał za sobą silnych wyrzeczeń i wysiłku fizycznego. Najwyraźniej szukamy dróg „na skróty". Oto jedna z nich - naukowcy zapachowe kryształki pomogą przekonać mózg, że organizm nie potrzebuje jedzenia.