Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania czy mo�na je�� og�rki kiszone w diecie odchudzaj�

Liczba wyników: 3254

  • 7 produktów, które znakomicie nawadniają organizm [Produkty nawadniające, © Studio Mike - Fotolia.com]

    7 produktów, które znakomicie nawadniają organizm

    2016-11-02

    Wiadomo, że latem trzeba dużo pić, bo jest gorąco. Ale jesień i zima to sezon grzewczy, powietrze w domu jest suche, w biurze – jeszcze bardziej, bo cały czas chodzi klimatyzacja. Trzeba się więc nawadniać, a sposobem na to jest nie tylko woda. W przeciętnej diecie około 20% płynów dostarczamy sobie w postaci produktów stałych i półpłynnych. Spośród nich najwięcej wody zawierają warzywa, owoce oraz przetwory mleczne. Jakie produkty najlepiej pomonam nawodnić organizm?

    Tagi: wodanawadnianiedieta

  • Czy borówki mogą pomóc w cukrzycy typu 2?  [Fot. matteozin - Fotolia.com]

    Czy borówki mogą pomóc w cukrzycy typu 2?

    2018-06-26

    Cukrzyca typu 2 jest chorobą cywilizacyjną, co oznacza że oprócz predyspozycji genetycznych wpływ na jej powstanie ma styl życia, który prowadzimy. Częstą przyczyną cukrzycy może być utracenie przez komórki zdolności reagowania na insulinę i nie wychwytywania krążącego we krwi cukru. Krew z której cukier nie jest pobierany podstępnie niszczy nerki, serce, wątrobę, naczynia krwionośnie, a także system nerwowy. Z reguły zaleca się osobom cierpiącym na insulinooporność lub cukrzycę typu 2 ostrożne spożywanie owoców. Badania jednak pokazały, że pewna grupa owoców może nawet pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Owoce te to borówki.

    Tagi: owoceborówkicukrzycacukrzyca typu 2insulinooporność

  • Wszystko o żółtym serze [© Christian Jung - Fotolia.com]

    Wszystko o żółtym serze

    2012-08-13

    Ser żółty to produkt wyjątkowy. Zanim rozpoczęto jego produkcję na masową skalę, był towarem luksusowym. Dziś oryginalny wyrób niewiele ustępuje starożytnemu specjałowi, jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, stanowi świetny dodatek do wina i ma wiele zastosowań kulinarnych. Tak wiele, że gotowanie i przyrządzanie posiłków, z nim w składzie, urasta do rangi prawdziwej sztuki. Poznajmy sekrety żółtego sera, jego rolę w zdrowej diecie, sposób przechowywania i savoir-vivre podawania.

    Tagi: sernabiałdietaodżywianiekulinariakuchniaser żółtyser twardy

  • Rak jelita grubego [© Alex - Fotolia.com]

    Rak jelita grubego

    2017-02-28

    Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Naczęstsze jej przyczyny są podobne do tych wywołujących inne rodzaje nowotworów, ale wśród charakterystycznych czynników nowotworu jelita grubego wymienia się głównie nadmiar alkoholu i czerwonego mięsa w diecie oraz otyłość. Z badań wynika, że dużej ilości przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia.

    Tagi: rak jelita grubegozespół Lynchapolipyaktywność fizycznakolonoskopialeczenie rakanowotwór jelita grubegostomiajelito grubewrzodziejące zapalenie jelita grubegochoroba Crohnacukrzyca

  • Jemy za dużo soli: zagrożone zdrowie [© hriana - Fotolia.com]

    Jemy za dużo soli: zagrożone zdrowie

    2015-06-09

    Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.

    Tagi: dietasólzdrowienadciśnienieotyłość

  • Ortoreksja, czyli kiedy zdrowe odżywianie się staje się zaburzeniem [fot. Steve Buissinne from Pixabay]

    Ortoreksja, czyli kiedy zdrowe odżywianie się staje się zaburzeniem

    2021-11-21

    Osoby, które mają za sobą zaburzenia odżywiania, odznaczają się cechami obsesyjno-kompulsywnymi, często są na diecie, mają negatywny wizerunek swojego ciała i bardzo dbają o zachowanie szczupłej sylwetki, częściej zmagają się z patologiczną obsesją na punkcie zdrowego odżywiania, czyli ortoreksją (orthorexia nervosa, ON). Jakkolwiek zbilansowane odżywianie się jest ważną częścią zdrowego stylu życia, jednak w przypadku niektórych osób dietą może stać się oznaczać zaburzenia fizyczne i społeczne.

    Tagi: zaburzenia odżywianiaanoreksjabulimiaortoreksjazdrowie psychiczneutrata na wadze

  • Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem [© nool - Fotolia.com]

    Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem

    2011-06-29

    Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.

    Tagi: EHECbakterie e. coliprodukty spożywczewarzywahigienabezpieczeństwo żywności

  • Obfite śniadanie pomaga utrzymać poczucie nasycenia na dłużej [fot. Pexels from Pixabay]

    Obfite śniadanie pomaga utrzymać poczucie nasycenia na dłużej

    2022-09-16

    Stare powiedzenie mówi, że kto jest na diecie, powinien jeść „śniadanie jak król, obiad jak książę i kolację jak nędzarz". Wynika ono z przekonania, że przyjmowanie większości kalorii rano pomaga zmniejszyć wagę poprzez bardziej efektywne spalanie kalorii. Okazuje się, jednak, że to, czy dana osoba zjada swój największy posiłek wcześnie czy późno, nie wpływa na sposób metabolizowania kalorii. Jednakże osoby, które spożywały najbardziej obfite danie rano, deklarowały, że później czują się mniej głodne, a to może sprzyjać skuteczniejszej utracie na wadze.

    Tagi: metabolizmśniadanierytm dobowyutrata na wadze

  • Masło czy margaryna? Fałszywy dylemat [fot. collage Senior.pl]

    Masło czy margaryna? Fałszywy dylemat

    2015-12-10

    Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.

    Tagi: tłuszczemargarynamasłodietaodżywianiekulinaria

  • Skąd są różnice w długości życia u różnych płci [fot. StockSnap from Pixabay]

    Skąd są różnice w długości życia u różnych płci

    2024-06-28

    Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni. Nie jest to jednak cecha charakterystyczna wyłącznie dla ludzi; obserwujemy tę tendencję u wielu innych zwierząt. Biolodzy wysunęli teorię, że rozbieżność w oczekiwanej długości życia między płciami może być częściowo powiązana z reprodukcją.

    Tagi: długość życiastarzenie sięwitamina D

  • Strony: 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61