Liczba wyników: 1015
Zawarte w winie, ciemnej czekoladzie, czy herbacie flawonoidy to silne związki przeciwutleniające, które pomagają w pracy mózgu, powstrzymując jego starzenie się.
Badania pokazały, że istnieje związek pomiędzy jedzeniem papryczek chili i wyższym ryzykiem osłabienia poznawczego.
O kawie napisano bardzo wiele dobrego. Ogólnie rzecz ujmując, jej silne właściwości przeciwutleniające sprawiają, że może chronić nas przed różnymi chorobami. Okazuje się jednak, że w przypadku zaburzeń emocjonalnych nie jest polecana.
Wraz z upływem czasu nasze zmysły moga ulec „przytępieniu". W starszym wieku częściej powtarza się „słucham?" i powszechna jest konieczność noszenia okularów, jeśli jednak takie zaburzenia pojawiają się w podobnym czasie, mogą oznaczać większe zagrożenie demencją.
Choroby dziąseł mają wpływ na rozwój innych dolegliwości. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Jagiellońskim i University of Louisville pozwoliły odkryć związek między bakteriami obecnymi w zapaleniu przyzębia i rozwojem choroby Alzheimera.
Jeśli w młodszym wieku spędza się przed telewizorem ponad trzy godziny dziennie, to w późniejszych latach zagrożenie demencją jest znacznie wyższe.
Zgodny, stabilny związek pomaga zachować równowagę psychiczną i ochronić się przed różnymi zaburzeniami.
Jak ustalono w badaniach, osoby z wyższym wykształceniem osiągają lepsze wyniki w testach pamięci i językowych niż ludzie o niższym poziomie edukacji. Co istotne, nie ma tu znaczenia ilość białka w mózgu odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.
Nowe badania potwierdzają dotychczasowe ustalenia: zaburzenia pracy układu krążenia w postaci migotania przedsionków zwiększają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Awokado to owoce uważany za tzw. super jedzenie, czyli nieprzetworzony produkt bardzo bogaty w wartości odżywcze. Czerwiec określono jako miesiąc tego owocu - to dodatkowy powód, by dodać go do swojej diety.