Liczba wyników: 5094
Wszyscy już wiedzą, że otyłość wiąże się z rozwojem wielu chorób, m. in. chorób serca, i cukrzycy. Teraz, w badaniach na myszach, odkryto że dieta wysokotłuszczowa lub genetycznie wywołana otyłość mogą wpływać na przerzedzenie i utratę włosów.
Aż 80% kobiet nieprawidłowo określa typ swojej cery oraz poszczególne jej strefy i nie wie, jakie potrzeby ma ich skóra. Bez prawidłowej diagnozy typu i parametrów skóry właściwa pielęgnacja jest niemożliwa.
Ludzie, których krewny pierwszego stopnia cierpiał na chorobę Alzheimera, gorzej radzą sobie z pewnymi zadaniami poznawczymi w porównaniu do osób bez takiej historii rodzinnej. Zaburzenia te są nasilone w przypadku cukrzycy lub określonych wariantów apolipoproteiny E (gen APOE) powiązanych z Alzheimerem.
Światowy Dzień Walki z Cukrzycą został uchwalony w 1991 roku w związku ze znaczącym wzrostem ilości przypadków cukrzycy na całym świecie. Od tamtej pory 14 listopada stanowi okazję, aby mówić na temat choroby, której powszechność przybiera rozmiary epidemii.
Stosowanie ekstraktu z korzeni różeńca górskiego (Rhodiola rosea) może być skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2. Jak przekonują uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine, roślina może być bezpieczną i skuteczną alternatywą standardowych leków.
Występy Macy Gray, Rufusa Wainwrighta i Marianne Faithfull, spektakularne widowisko plenerowe oraz pokazy filmowe to tylko niektóre z atrakcji, jakie przygotowało Europejskie Centrum Solidarności z okazji obchodów 30. rocznicy wydarzeń Sierpnia '80.
Caritas Polska włączyła się pomoc dla ofiar trzęsienia ziemi, jakie spustoszyło Haiti uruchamiając specjalny numer konta, na które można dokonywać wpłat. Pracownicy Caritas Internationalis są już w drodze na miejsce tragedii.
Jak wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego w ramach programu „Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia" 31% Polaków nie zdaje sobie sprawy z ryzyka, lub bagatelizuje konsekwencje, jakie niesie ze sobą długotrwałe, niekontrolowane przyjmowanie leków.
Naukowcy porównali czynniki ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego u osób jedzących orzechy i pacjentów, którzy ich unikają. Okazało się, że ci pierwsi cieszą się lepszym zdrowiem i łatwiej im utrzymać dobrą wagę.
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.