Liczba wyników: 12289
Odra to silnie zaraźliwa choroba zakaźna wywoływana przez wirus odry (Measles virus, MeV) należący do rodzaju Morbillivirus i rodziny Paramyxoviridae (paramyxowirusów).
Więcej nasion, suszonych owoców i orzechów w diecie to lepsze zdrowie serca i całego układu krążenia.
Początek jesieni to zwykle w polskich domach czas przygotowywania różnorodnych przetworów na okres zimowy. Wszystko po to, aby cieszyć się smakami lata, kiedy za oknem królować będzie śnieg i mróz. Aż 90 procent Polek samodzielnie przygotowuje przetwory. Najchętniej zamykamy w słoikach ogórki, paprykę i grzyby.
Wprawdzie od pewnego czasu „w modzie" są produkty odtłuszczone, warto dołączyć do diety także te w wersji pełnotłustej. Dotyczy to przynajmniej nabiału - z nowych badań wynika, że mleczne artykuły o niezmienionej zawartości tłuszczu mogą zmniejszyć ryzyko chorób, które zwykle rozwijają się w starszym wieku.
Szczepienia przeciw grypie są najskuteczniejszą ochroną przeciw grypie oraz zapobiegają jej niebezpiecznym powikłaniom. Wzrost poziomu wyszczepialności byłby korzystny dla zdrowia Polaków i wpłynąłby pozytywnie na budżet państwa. To również pierwszy sezon grypowy, w którym osoby powyżej 65 r.ż. będą mogły skorzystać z refundowanych szczepionek przeciw grypie.
Wrześniowa pogoda przypomina bardziej letnią niż jesienną, ale i tak zmiany temperatury oraz o wiele chłodniejsze niż lipcowe poranki i wieczory sprzyjają przeziębieniom, w tym rozwojowi kaszlu. Zobacz, jakie leki są skuteczne na tę dolegliwość.
Zatrucie grzybami nadal stanowi istotną część wszystkich zatruć pokarmowych w Polsce, jednak dzięki rosnącej świadomości z każdym rokiem obserwuje się coraz mniej przypadków spożycia trujących gatunków grzybów. Niestety wzrasta liczba zatruć rozmyślnych, których celem jest wprowadzenie się w stan odurzenia.
Młodzi kierowcy spowodowali w ubiegłym roku najwięcej wypadków drogowych. Najrzadziej wypadki powodują seniorzy. Niestety starsi ludzie najczęściej też giną w wypadkach.
Na naszą sylwetkę oraz ryzyko rozwoju chorób wpływa nnie tylko to, co jemy, ale także to, kiedy spożywamy posiłki. Z nowych badań na myszach wynika, że dostęp do jedzenia w czasie ograniczonym do dziesięciu godzin może pomóc w osłabieniu ryzyka cukrzycy oraz otyłości.
Jeśli chcesz poprawić działanie jelit, jak najczęściej jedz wiśnie. Twój układ trawienny będzie znacznie sprawniejszy.