Liczba wyników: 5038
Nieustannie mówi się, jak niezdrowe jest jedzenie słodyczy, straszą wizytą u dentysty, chowają łakocie przed swymi pociechami, a tymczasem sami za nimi przepadają! Pokolenie wyżu demograficznego, dziś czterdziesto- i pięćdziesięciolatkowie, przyznają, że nie odmawiają sobie słodkich przyjemności, pomimo zaleceń dietetyków oraz niekończących się ostrzeżeń o złym wpływie cukru na stan zdrowia.
Obawiasz się, że Twoja intelektualna sprawność z biegiem lat pozostawia coraz więcej do życzenia? Jest na to rada! Sekret wiecznej młodości mózgu tkwi przede wszystkim w odpowiednim nastawieniu psychicznym i przekonaniu, że na niemal wszystkie zaburzenia poznawcze jest sposób. A konkretnie 12 sposobów.
Badania naukowców z Uniwersytetu Harvarda dowodzą, że osoby, które spożywają produkty pełnoziarniste są znacznie rzadziej narażone na przybór masy ciała z biegiem lat. Co więcej, jak wynika z analiz Agriculture Research Service, głównego organu badawczego amerykańskiego departamentu rolnictwa, spożywanie takich produktów od trzech do czterech razy dziennie może łagodzić ryzyko wystąpienia tzw. zespołu metabolicznego.
"Jedz jabłko rano dla zdrowia i jedno wieczorem dla urody" - mówi stare przysłowie. Jeśli się do niego stosujemy i oprócz jabłka codziennie zjadamy banana i garść winogron - mamy ogromną szansę na uniknięcia groźnej choroby oczu - związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki czyli AMD (Age-related Macular Degeneration).
Nowe badania prowadzone przez naukowców pokazują, że nie mają racji ci, którzy uważają, że najszczęśliwsze chwile przeżywają młodzi ludzie. Jest wręcz przeciwnie.
Najstarszy brytyjski mechanik ma 99 lat. Mężczyzna nadal pracuje na pełen etat, a swoją dobrą formę przypisuje codziennemu piwku, spacerom do biblioteki i regularnemu czytaniu prasy.
Ekstrakt z owocu gardenii, od wieków używany w chińskiej medycynie naturalnej, może być skuteczny w walce z cukrzycą w jej początkowym stadium, odkryli bostońscy naukowcy z harwardzkiej Akademii Medycznej oraz Centrum Medycznego Beth Israel.
Menopauza jest czasem, kiedy miesiączka ustaje, a jajniki ostatecznie przestają wytwarzać jajeczka. O menopauzie mówi się wtedy, gdy kobieta nie dostała okresu od pełnego roku. Obejmuje ona kobiety w wieku od 40 do 58 lat, średnio jest to wiek około 51 lat.
Naukowcy z Washington University School of Medicine w USA dokonali odkrycia, zgodnie z którym stosowanie ubogiej w kalorie i jednocześnie zbilansowanej energetycznie diety obniża stężenie trójjodotyroniny (T3) w organiźmie, hormonu tarczycy odpowiadającego za bilans energetyczny ciała i metabolizm komórkowy. Jak wykazały wcześniejsze badania na zwierzętach, niska zawartość tego hormonu ma związek z wolniejszą przemianą materii i opóźnia procesy starzenia.
Do tej pory uważano osteoporozę za chorobę dotykającą głownie kobiety, zwłaszcza te, które przeszły już menopauzę. Tymczasem wcale nierzadko występuje również u mężczyzn, lecz często bywa źle zdiagnozowana – alarmuje w swym czerwcowym raporcie Amerykańskie Stowarzyszenie Chirurgów Ortopedów. Dopiero złamanie jakiejkolwiek kości może odegrać istotną rolę w prawidłowym zidentyfikowaniu winowajcy i podjęciu odpowiedniego leczenia.
Dwujęzyczność może opóźnić rozwój zaburzeń poznawczych i Alzheimera