Liczba wyników: 13651
Umiarkowane ilości alkoholu i serwowanie sobie kawy pomagają osiągnąć długowieczność, mówią uczeni z UC Irvine Institute for Memory Impairments and Neurological Disorders. Jest też inny zaskakujący czynnik sprzyjający długiemu życiu - nadwaga w starszym wieku.
Kwasy omega-3, które w dużych ilościach znajdują się w rybach, mogą chronić serce.
Seler jest nieco niedoceniany w kulinarich, a szkoda, bo ma liczne dobre dla zdrowia i urody właściwości - oto kilka z nich.
Tak jak i wiele innych suszonych owoców, morele mogą pochwalić się ogromem pozytywnych właściwości. Podobno długowieczność tybetańskiego ludu Hunzów to zasługa właśnie tych owoców – latem Azjaci zajadają się morelami prosto z drzewa, zimą podjadają suszone maczane w mleku, a przez cały roku do smażenia używają jedynie oleju z pestek tych niepozornych kuzynek brzoskwini.
W przypadku kobiet szczególnie groźne są palenie papierosów, nadciśnienie i cukrzyca.
Te czynniki genetyczne, które zwiększają prawdopodobieństwo nadmiaru cholesterolu, mogą również sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera, wynika z międzynarodowych badań.
Kobiety w okresie menopauzy cechują się wyższym ryzykiem chorób serca, ale zdrowy styl życia może zmniejszyć to zagrożenie.
Tarczyca to niewielki narząd o wadze 30-60 g. Odpowiedzialna jest za produkcję hormonów takich jak tyroksyna, trójjodotyronina oraz kalcytonina. Związki te odpowiadają m.in. za metabolizm oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową. Szacuje się, że do 60. roku życia z chorobami tarczycy zmaga się ok. 7-9 % populacji, natomiast w grupie osób starszych problem ten dotyczy nawet co 10. osoby. Najczęściej występuje niedoczynność i nadczynność tarczycy. Kobiety chorują częściej niż mężczyźni. Dieta stanowi ważny element terapii chorób tarczycy, powinna być indywidualnie zaplanowana dla każdego pacjenta.
Zaburzenia snu są coraz powszechniejszym problemem na całym świecie. Szybkie tempo życia i wszechobecny stres sprawiają, że nie tylko trudniej zasnąć, ale i spokojnie przespać całą noc. Przejrzyj tych kilka wskazówek, ich zastosowanie powinno pomóc ci lepiej odpoczywać.
Duża konkurencja sprawia, że bary i restauracje obniżają ceny dań, zachącając nas do rezygnacji z samodzielnego gotowania. To jednak prosta droga do nadwagi i otyłości, ostrzega międzynarodowy zespół dietetyków.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków