Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania witamina B6

Liczba wyników: 940

  • Masło czy margaryna? Fałszywy dylemat [fot. collage Senior.pl]

    Masło czy margaryna? Fałszywy dylemat

    2015-12-10

    Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.

    Tagi: tłuszczemargarynamasłodietaodżywianiekulinaria

  • Najlepsze kasztany są... w dolinie Casentino [© k2photostudio - Fotolia.com]

    Najlepsze kasztany są... w dolinie Casentino

    2015-12-09

    Fani pewnego serialu powiedzą, że najlepsze kasztany są w Paryżu na placu Pigalle. Miłośnicy kuchni powinni jednak wiedzieć, że żadne miejsce na świecie nie może równać się z przepiękną doliną Casentino, w której odbywa się festiwal Polenty i Kasztanów. Ten wyjątkowy symbol jesieni świetnie sprawdza się jako składnik wielu ciekawych potraw.

    Tagi: jesieńkasztanykasztany jadalnekuchnia włoskaToskaniakulinaria

  • Jedz białe warzywa, mogą uchronić cię przed rakiem żołądka.  [© T. Wejkszo - Fotolia.com]

    Jedz białe warzywa, mogą uchronić cię przed rakiem żołądka.

    2015-11-30

    Nie tylko ziemniaki, ochronny efekt dają też inne białe warzywa: mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu żołądka nawet o jedną trzecią.

    Tagi: rak żołądkawitamina Cwarzywaowoceapetytalkoholpapierosysól

  • Drożdże: źródło cennych mikroelementów [© daffodilred - Fotolia.com]

    Drożdże: źródło cennych mikroelementów

    2015-11-24

    Drożdże od lat służą do wypieku chlebów i ciast. Warto jednak zastanowić się nad ich niecodziennymi właściwościami. Nie bez powodu są szeroko wykorzystywane w gastronomii – dostarczają witamin i korzystnie wpływają na organizm. Zwłaszcza w okresie osłabionej odporności, jesienią i zimą, warto zadbać o to aby na stałe zagościły w naszym menu.

    Tagi: drożdżeselenchromcynkkulinaria

  • Profilaktyczny „przegląd” organizmu czyli jak wyprzedzić chorobę [fot. Badania profilaktyczne]

    Profilaktyczny "przegląd" organizmu czyli jak wyprzedzić chorobę

    2015-11-12

    Świadome i odpowiedzialne podejście do profilaktyki zdrowotnej to zwykle najlepszy sposób na zapobieganie groźnym schorzeniom. Do tego celu wystarczą dwa czynniki - czujność pacjenta i regularne badania. Większość z nich można wykonać w jeden dzień.

    Tagi: badania profilaktyczneprofilaktykakrewbadanie krwitarczycaserceudar mózguUSGEKG

  • Sok. Świeży czy pasteryzowany? [© pilipphoto - Fotolia.com]

    Sok. Świeży czy pasteryzowany?

    2015-11-02

    Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.

    Tagi: soksokiowocewarzywadietakuchnia

  • Dobra dieta, zdrowe włosy [© Boyarkina Marina - Fotolia.com]

    Dobra dieta, zdrowe włosy

    2015-10-30

    W trosce o piękno włosów zbyt często skupiamy się na suplementach diety, zamiast czerpać witaminy i składniki mineralne w ich naturalnej postaci, a więc z codziennie spożywanych posiłków. Tymczasem zbilansowana dieta oraz pełnowartościowe posiłki stanowią podstawę zdrowych włosów.

    Tagi: dietawitaminymikroelementywłosy

  • Dbaj o dziąsła [© Dan Race - Fotolia.com]

    Dbaj o dziąsła

    2015-10-24

    Nasze dziąsła to partner na całe życie, o którego musimy dbać i troszczyć się w zdrowiu i chorobie. Gdy zaniedbamy ich higienę, odpłacą się zaczerwienieniem, nadwrażliwością, stanami zapalnymi, a nawet paradontozą, która jest najgorszym scenariuszem dla naszych dziąseł. Jak o nie dbać, by pozostały zdrowe i stanowiły mocny fundament dla naszych zębów?

    Tagi: zębyuzębieniestomatologiadziąsła

  • Co jeść zimą? [© Nitr - Fotolia.com]

    Co jeść zimą?

    2015-10-21

    W zimie nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były sycące, ale również zdrowe. Ze względu na dużą ilość białka, witamin i minerałów, zaleca się, aby w zimowej diecie nie zapominać o rybach i różnych rodzajach mięs.

    Tagi: dietaodżywianiezimabiałkomięso

  • Światowy Dzień Osteoporozy 2015 [© fotoliaxrender - Fotolia.com]

    Światowy Dzień Osteoporozy 2015

    2015-10-20

    20 października obchodzimy Światowy Dzień Osteoporozy. Eksperci podkreślają, że najważniejsza jest profilaktyka - styl życia może istotnie obniżyć ryzyko choroby.

    Tagi: osteoporozadietaaktywność fizycznawapńfosforwitamina D

  • Strony: 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60