Liczba wyników: 5548
Co sprawia, że niektórzy ludzie są altruistami? Filozofowie przez wieki bezskutecznie szukali odpowiedzi na to pytanie. Nowe badanie Uniwersytetu w Zurychu dowodzi, że może kryć się ona w naszym mózgu. Mówiąc dokładniej: objętość małego obszaru mózgu wpływa na nasze predyspozycje do posiadania cech altruistycznych. Wyniki prac, przedstawione na łamach czasopisma Neuron, wskazują, że osoby zachowujące się bardziej altruistycznie mają więcej istoty szarej na połączeniu między płatem ciemieniowym a płatem skroniowym. Jest to pierwszy dowód naukowy wskazujący na istnienie zależności między anatomią i aktywnością mózgu a zachowaniem altruistycznym.
Jedzenie mięsa, szczególnie przetworzonego i czerwonego, wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
W Japonii odkryto nową metodę walki z chorobą Alzheimer. Jak ustalono, leczenie dopaminą może łagodzić objawy fizyczne w mózgu, a także poprawiać pamięć.
W Wielkiej Brytanii opracowano Green Social Prescribing, czyli praktykę wspierania osób z problemami ze zdrowiem psychicznym za pomocą aktywności na łonie natury. Skierowania zazwyczaj pochodzą od lekarzy rodzinnych, zespołów zdrowia psychicznego lub pracowników socjalnych, ale ludzie mogą również zgłaszać się sami. Istnieje wiele różnych rodzajów działań i terapii tego rodzaju, w tym ochrona środowiska, ogrodnictwo ćwiczenia lub terapie słowne na świeżym powietrzu.
Choć nasza wiedza na temat odżywiania znacznie się poszerzyła w ostatnich czasach, niewiele związanych z nią kwestii wprowadza w zakłopotanie i dzieli ekspertów tak, jak azotany. Przez długi czas związki te traktowano z rezerwą, a poprzednie badania wykazały, że mogą być potencjalnie powiązane z rozwojem raka. Później jednak odkryto, azotany w diecie mają również różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może pomóc zmniejszyć zagrożenie chorobami serca, demencją i cukrzycą.
Testy wykonywane w związku z objawami takimi, jak: ból, wzdęcia/obrzęki brzucha i uczucie sytości wkrótce po rozpoczęciu jedzenia, mogą wykryć wczesne stadium agresywnego raka jajnika u 1 na 4 dotkniętych nim kobiet.
Diety bogate w zdrową żywność pochodzenia roślinnego sprzyjają obecności mikroorganizmów jelitowych, które mają związek z niższym ryzykiem powszechnych chorób, w tym chorób serca.
Osoby mieszkające w dzielnicach, w których liczba drzew i krzewów była ponad dwukrotnie większa niż gdzie indziej, wykazywały niższe poziomy markera stanu zapalnego we krwi niż osoby mieszkające poza obszarami obsadzonymi roślinami. Ogólny stan zapalny jest ważnym wskaźnikiem ryzyka chorób serca i innych chorób przewlekłych.
Osoby z nadwagą, które ignorują sygnały swojego ciała, że czas spać, ponoszą tego istotne negatywne konsekwencje.
Chociaż praca jest czasami stresująca dla każdego, niektórzy ludzie traktują stres jako swój „znak rozpoznawczy". Na University of Georgia Terry College of Business wykazano, że osoby, które chwalą się swoim poziomem stresu, są postrzegane przez współpracowników jako mniej kompetentne i mniej lubiane.