Liczba wyników: 3724
W Kanadzie rośnie liczba zachorowań na raka piersi u kobiet w wieku poniżej 50 lat. Może to być jednak trend nie tylko lokalny.
Zaburzenia neurologiczne, takie jak uzależnienia, depresja i zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne, dotykają miliony ludzi na całym świecie i często charakteryzują się złożonymi patologiami obejmującymi wiele obszarów i obwodów mózgu. Problemy te są niezwykle trudne w leczeniu ze względu na skomplikowany i słabo poznany charakter funkcji mózgu oraz wyzwanie, jakim jest leczenie głębokich struktur mózgu bez inwazyjnych procedur.
Pracownicy Instytutu Badań Biomedycznych Fralin stworzyli nowe narzędzie do oceny właściwości przetworzonej żywności, która stanowi 58 procent kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych. Takie jedzenie zaś wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Na Osaka Metropolitan University wykorzystano obiektywny i prosty wskaźnik odżywienia zwany Indeksem Ryzyka Żywienia (Nutrition Risk Index, NRI), aby ocenić związek pomiędzy sarkopenią a niedożywieniem u pacjentów w schyłkowym stadium choroby nerek. Jak się okazało, niedożywienie przyczynia się do sarkopenii, czyli znacznego zmniejszenia siły mięśni.
Odkryto, że ekspozycja skóry na światło ultrafioletowe (UV) może nasilić objawy kliniczne chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń.
Obecnie nie jest znany sposób zapobiegania rozwojowi choroby Alzheimera u osób starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi (mild cognitive impairment, MCI). Okazuje się jednak, że pomocna może tu być medytacja uważności.
Joga, uważność, medytacja, praca z oddechem i inne podobne praktyki zyskują na popularności ze względu na ich potencjał poprawy zdrowia i dobrego samopoczucia. Ich skutki rzeczywiście przeważnie są pozytywne i czasami nawet transformacyjne, ale zdarza się, że wiążą się z wyzwaniem dla zmienionych stanów świadomości.
Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Anglia Ruskin (ARU) w Anglii, bardziej pozytywny obraz własnego ciała jest silnie powiązany z lepszym samopoczuciem psychicznym i zadowoleniem z życia.
Filozofowie i naukowcy od dawna interesują się tym, jak umysł przetwarza nieuchronność śmierci, zarówno poznawczo, jak i emocjonalnie. Można by się na przykład spodziewać, że przypomnienie o ludzkiej śmiertelności - powiedzmy nagła śmierć ukochanej osoby - wprawi nas w stan obezwładniającego strachu przed nieznanym. Tak się jednak nie zdarza. Jeżeli perspektywa śmierci jest tak niezrozumiała, dlaczego nie drżymy w ciągłym przerażeniu z tego powodu?