Liczba wyników: 3023
Gotowanie to coś więcej niż jedynie przygotowanie posiłku. Jak się okazuje, może poprawić poczucie pewności siebie, sprzyja zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawia zdrowie psychiczne i ogólne.
„Uśmiechnij się. Przestań się martwić. Nie pracuj tak ciężko." Czy to dobre rady na długie życie? Jak się okazuje, nie. W badaniu osobowości jako wskaźnika długowieczności naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside odkryli coś wręcz przeciwnego.
Japońskie kobiety doświadczają znacznie mniej problemów z menopauzą niż ich rówieśniczki z Ameryki Północnej. O wiele rzadziej zmagają się z uderzeniami gorąca i nocnymi potami.
Kobiety w średnim wieku prowadzące siedzący styl życia mają znacznie bardziej nasilone objawy menopauzy niż ich aktywne rówieśniczki. Brak ruchu ma związek z depresją, lękiem, bezsennością i otyłością.
Pora dnia, w której osoby chore na cukrzycę jedzą określone produkty spożywcze, może być tak samo istotna dla ich dobrego samopoczucia, jak wielkość oraz kaloryczność porcji.
Mężczyźni, którzy oddają krew, mogą miećnawet o 30 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób serca.
Istnieje wyraźny związek między tempem chodzenia i genetycznym markerem wieku biologicznego.
Jak pokazały badania, ćwiczenia pomagają chronić komórki mózgowe. Pokazano mechanizmy odpowiadające w ten związek - aktywność fizyczna wspiera utrzymywanie odpowiedniego poziomu insuliny i wskaźnika masy ciała, a to może pomóc chronić objętość mózgu i zapobiegać demencji.
Ponad połowa (52 proc.) światowej populacji co roku zmaga się z bólem głowy, a 14 proc. doświadcza migren.
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.