Liczba wyników: 1449
Długotrwała ekspozycja na zanieczyszczenia powietrza z ruchu drogowego - mieszaninę spalin z rur wydechowych, substancji z hamulców i opon oraz pyłu drogowego - wiąże się ze nasiloną częstością występowania chorób układu krążenia, astmy, raka płuc i przedwczesnej śmierci.
Porównując skany mózgu kilkudziesięciu osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i bez nich, odkryto stosunkowo niższy poziom serotoniny wśród tych pierwszych.
Przyjmowanie leków, zespół stresu pourazowego lub stany lękowe są czynnikami ryzyka wystąpienia destrukcyjnego i gwałtownego zaburzenia zachowania podczas fazy snu szybkiego ruchu gałek ocznych (REM).
Jedzenie bardziej pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku, mówią eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Po zbyt krótkim śnie w nocy ludzie reagują bardziej emocjonalnie na stresujące wydarzenia następnego dnia i nie znajdują tyle radości w dobrych rzeczach. Psychologowie sprawdzili, jak sen oddziałuje na naszą reakcję zarówno na stresujące, jak i przyjemne wydarzenia w życiu codziennym.
Wiadomo, że choroby przyzębia lub dziąseł są czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego - grupy schorzeń nasilających ryzyko problemów z sercem i cukrzycy. Teraz odkryto, że zakażenie Porphyromonas gingivalis, bakterią wywołującą choroby dziąseł, poprzez zmianę składu mikrobiomu jelitowego, powoduje zaburzenia metaboliczne mięśni szkieletowych, poprzedzające zespół metaboliczny.
Kiedy kobiety zbliżają się do menopauzy, ich cykl menstruacyjny może się wydłużać. Teraz okazuje się, że czas wystąpienia tych zmian może być wskazówką dotyczącą ryzyka rozwoju chorób serca u danej kobiety.
Osoby dorosłe z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej (attention-deficit/hyperactivity disorder, ADHD) są prawie trzy razy bardziej narażone na demencję niż ludzie bez tego zaburzenia.
Wielu ludzi nie sypia dostatecznie długo, szczególnie w krajach rozwiniętych niektórzy śpią zaledwie pięć do sześciu godzin na dobę zamiast zalecanych siedmiu do ośmiu.
Kobiety stosujące w średnim wieku dietę, która ma na celu obniżenie ciśnienia krwi, są o około 17 proc. mniej narażone na zaburzenia pamięci i inne oznaki pogorszenia funkcji poznawczych kilkadziesiąt lat później.