Liczba wyników: 4495
Aktualne wytyczne medyczne zalecają, aby osoby we wstępnym stadium cukrzycy typu 2 straciły co najmniej 7 procent masy ciała, aby zapobiec objawom cukrzycy. Takie schudnięcie powinno oznaczać remisję glikemiczną (normalizację regulacji poziomu cukru we krwi) jako cel profilaktyki u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Woda to jeden z najważniejszych budulców naszego organizmu, składamy się z niej w 70 %. Jest ona głównym składnikiem krwi, znajduje się w każdej komórce, chroni przed przegrzaniem, umożliwia procesy trawienne i pozbywanie się toksyn z organizmu.
Wyższe ciśnienie krwi podczas aktywności fizycznej i długi powrót do standardowego poziomu ciśnienia po wysiłku wiąże się z nasilonym ryzykiem nadciśnienia, przedklinicznych i klinicznych chorób układu krążenia oraz przedwczesnej śmierci wśród osób w średnim i starszym wieku.
Ponad 60% Polaków przynajmniej raz w ciągu ostatniego roku wykonało pomiar ciśnienia tętniczego krwi. Jednak, jak wynika z badania przeprowadzonego przez SW Research dla Centrów Medycznych Falck, prawie 40% z nas nie robiło tego nigdy lub nie pamięta, kiedy ostatni raz mierzyło ciśnienie.
Utrata chromosomu Y w krwinkach wraz z upływem czasu jest jednym z czynników uważanych za przyczynę krótszego życia mężczyzn. Teraz naukowcy odkryli, że mężczyźni o najwyższym stopniu utraty chromosomu Y we krwi zachorowują na Alzheimera tak często jak to osoby z genami sprzyjającymi rozwojowi tej choroby.
Często mówi się o cholesterolu, znacznie rzadziej o trójglicerydach, rodzaju tłuszczu we krwi i tkankach (głównie w tkance tłuszczowe) złożonym z cząsteczek stanowiących sposób na przechowywania nadmiaru kalorii. Warto więc wiedzieć, jaki mają wpływ na zdrowie i jak zmniejszyć ich ilość.
W dzisiejszych czasach wysoki poziom cholesterolu to już choroba cywilizacyjna. Jak jej zapobiegać? Skąd się bierze? Nadmiar cholesterolu we krwi odkładany jest w ścianach tętnic, powodując zwężenia naczyń i tworzenie tzw. blaszek miażdżycowych. Stąd już tylko krok do choroby wieńcowej i zawału serca.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Nadmiar tkanki tłuszczowej skutkuje takimi zmianami w organizmie, ktore prowadzą do zwiększenia ciśnienia krwi, nadmiaru cholesterolu i innych zjawisk, które z kolei oznaczają wyższe ryzyko poważnych chorób. Okazuje się jednak, że nadwaga sama w sobie, bez tych dodatkowych czynników ma związek z problemami zdrowotnymi.
Szybkość gojenia się ran zależy od różnych czynników, w tym ich wielkości, poziomu płytek krwi i obecności różnych stanów chorobowych. Oto główne przyczyny, dla których proces zasklepiania rany może trwać dłużej niż powinien.