Liczba wyników: 640
Dieta ma przemożny wpływ na nasz organizm - nie tylko na naszą sylwetkę i ochronę przed takimi chorobami, jak problemy z układem sercowo-naczyniowym, czy nowotwór, ale również może osłabić ryzyko utraty słuchu.
Wielu ludzi zniechęca się do diet, ponieważ wymagają od nich długich godzin odczuwania głodu. Dietetycy twierdzą jednak, że da się jeść sporo, tak, by nie czuć się głodnym, a jednak schudnąć.
Jak często złe samopoczucie zdarza nam się tłumaczyć zmęczeniem, przeziębieniem czy starzeniem się? Tempo życia i ilość obowiązków niejednokrotnie sprawiają, że ignorujemy pierwsze objawy choroby, przypisując je chwilowemu spadkowi formy czy wiekowi. Niespecyficzne objawy chorób krwi – zmęczenie, utrata masy ciała, nocne poty, gorączka – bywają szczególnie mylące. Dlatego organizatorzy kampanii edukacyjnej „Odpowiedź masz we krwi” za cel stawiają upowszechnienie wiedzy nt. objawów chorób krwi i przypominają: nieprawidłowości w funkcjach krwi pozwala wykryć podstawowe badanie, jakim jest morfologia krwi obwodowej.
Trzeba umieć „dać sobie spokój" - dzięki temu znacznie obniżymy poziom doświadczanego stresu, radzą uczeni z University of California i Pennsylvania State University.
Krwawienie dziąseł może być skutkiem kilku czynników, m. in. stanu zapalnego w jamie ustnej, a także niewłaściwego szczotkowania zębów, czy niedobou określonych witamin. Najczęściej jednak wynika z nagromadzenie się kamienia nazębnego.
Od dawna wiadomo, że odpowiednia dieta może mieć profilaktyczne, a wręcz lecznicze właściwości. Jeśli chcesz zadbać o swoje serce, dołącz do jadłospisu tych pięć produktów. Dzięki nim możesz osłabić ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, które stanowią dzisiaj główną przyczynę śmierci na całym świecie.
Twoje nawyki związane z jedzeniem mają wpływ na wagę. I nie chodzi jedynie o rodzaj posiłków, ale o pory ich jedzenia, czy inne przyzwyczajenia. Być może nieświadomie sabotujesz wysiłki utraty wadze, sprawdź, co może mieć na to wpływ.
Taniec pozwala zachować dobrą formę, jest ćwiczeniem także dla mózgu, jak również przyjemną formą spędzania czasu. Australijscy uczeni wskazują, że tańczenie zwiększa poczucie szczęścia.
Nie eliksir, ale enzym młodości powstrzymuje procesy starzenia się i chroni przed przykrymi dla zdrowia i urody efektami upływu czasu. Mechanizm jednak nie jest zupełnie prosty - nie da się po prostu większyć ilości enzymu w organizmie i liczyć na dobre efekty, bo nie w każdym przypadku jest to bezpieczne.
Biały, żółty, błękitny, pleśniowy, topiony – gatunków sera jest z pewnością na tyle dużo, by zapełnić nimi kilkanaście stron maszynopisu. Niezależnie od niuansów smakowych i różnych metod produkcji ser bez dwóch zdań stanowi jeden z najsłynniejszych na świecie produktów spożywczych, który wywiera ogromny wpływ na naszą dietę i kulinarną rzeczywistość.