Liczba wyników: 1337
Jesteś tym, co jesz – to powiedzenie równie dobrze sprawdza się w kwestii włosów. Aby rosły, były mocne i lśniące, potrzebują wielu witamin i składników mineralnych. Gdy ich zabraknie w codziennej diecie, organizm w pierwszej kolejności zareaguje pogorszeniem ich wyglądu oraz wypadaniem, ponieważ z punktu widzenia przetrwania, są najmniej kluczowe. Czego nie powinno nam zabraknąć, by włosy były w dobrej kondycji?
Każdy z nas chciałby mieć zęby białe i mocne niczym tygrys szablozębny. Jednak na drodze ku pięknemu uśmiechowi często stoimy my sami - a dokładnie nawyki, które są koszmarem dla naszych zębów.
Często boli cię żołądek? Miewasz biegunkę? Męczą cię wzdęcia? Być może są za to odpowiedzialne twoje nawyki żywieniowe. Sprawdź, co może powodować te dolegliwości.
Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Regularne przeprowadzanie badań laboratoryjnych czasami może uratować życie. Wczesne wykrycie choroby, która nawet przez wiele lat nie wykazuje żadnych objawów, pozwoli podjąć skuteczne działania zapobiegawcze lub lecznicze zanim dojdzie do nieodwracalnych zmian w naszym organizmie. W teorii podstawowe badania powinniśmy wykonywać raz do roku, niestety w praktyce rzadko kiedy pacjenci stosują się do tego zalecenia. Czy regularne wykonywanie badań pozwoli cieszyć się zdrowiem dłużej?
Wielu ludzi ma tendencję do częstego zmaartwiania się, co osłabia jakość ich życia, zazwyczaj więc raczej radzi się, jak ograniczyć myślenie o kłopotach. Okazuje się jednak, że i zamartwianie się może mieć dobre efekty. Zobacz, jakie.
Tłuszcze nasycone i nienasycone. Utwardzanie, rafinacja i estryfikacja… Pojęcia związane z wiedzą o tłuszczach mogą przyprawić o zawrót głowy – co oznaczają i dlaczego warto je rozumieć? Mówi o nich prof. Krzysztof Krygier z Katedry Technologii Żywności SGGW.
Dieta dla zdrowych zębów to nie tylko „mniej cukru, więcej warzyw”. Okazuje się, że, aby mieć zdrowe zęby warto włączyć do niej dość niespodziewane składniki, np. probiotyki, żurawinę, a nawet… „witaminę młodości” stosowaną w walce ze zmarszczkami.
Dziąsła są kluczowe dla zdrowia zębów, ponieważ jako element tkanek przyzębia, okalają i utrzymują ząb w kości. Jeśli więc twoje dziąsła szwankują, są bolesne i krwawią – to znak, że warto rozpocząć leczenie. Oto 6 zabiegów stomatologicznych, które pomogą utrzymać te tkanki w dobrej kondycji, uniknąć stanów zapalnych, zapobiec paradontozie, a nawet odbudować kość.
Uszkodzona chrząstka to bolesne i uciążliwe schorzenie. Zwyrodnienia u osób starszych spowodowane są upływem lat, eksploatacją stawów, osłabieniem mięśni i gęstości kości. Wiek nie jest jednak regułą – do uszkodzeń dochodzi także u osób młodych np. przez kontuzje sportowe bądź sumowanie się mikrourazów i przeciążeń (szkodliwe nadwyrężenia stawów w postaci nieodpowiednich ćwiczeń czy otyłości).