Liczba wyników: 3334
Zima to okres wzmożonych zachorowań na wszelkiego rodzaju infekcje. Spośród nich najczęstsze to przeziębienia i grypa. Większość z nascierpi wtedy z powodu kataru, bólu gardła lub kaszlu. Tegoroczna zima okazała się szczególnie nieprzyjazna.
Dieta pełna produktów zwiększających stany zapalne oznacza istotne zagrożenie rakiem jelita grubego. Inne nowotwory, np. rak piersi, także mogą być częstsze z powodu takiego odżywiania się.
Dieta uboga w fermentujące węglowodany łagodzi niektóre objawy jelitowe i poprawia jakość życia osób cierpiących na chorobę zapalną jelit (IBD).
Dotychczas wykazano, że dieta śródziemnomorska daje wiele korzyści dla zdrowia, teraz jednak postanowiono sprawdzić, czy należy ją zalecać również seniorom. Okazuje się, że ludzie starsi także powinni się jej trzymać.
Stres, pośpiech i nieprawidłowe odżywianie, to najwięksi wrogowie męskiej kondycji. Obchodzony dziś Dzień Mężczyzny stanowi doskonałą okazję do przypomnienia panom, że odpowiednia dieta i aktywność fizyczna przyczynią się zachowania zdrowia i kondycji.
Dieta bogata w błonnik jest polecana przez wielu specjalistów jako poprawiająca nasze zdrowie, wspomaga bowiem trawienie, sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki, wspiera usuwanie toksyn, etc. Może dawać jednak pewne niekorzystne efekty, takie jak wzdęcia. Eksperci radzą, jak sobie z tym poradzić.
Upływ czasu nieubłaganie daje o sobie znać m. in. po wyglądzie skóry. Okazuje się jednak, że styl życia w znacznym stopniu wpływa na stan skóry, a przez to, na ile lat się wygląda. Zobacz, jaka dieta może ci zapewnić gładką, zdrową, młodo wyglądającą cerę.
Niskowęglowodanowe diety składające się głównie z białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, przekładają się na wolniejszy długoterminowy przyrost masy ciała w porównaniu z niskowęglowodanowym jadłospisem składającym się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz niezdrowych węglowodanów.
Kobiety stosujące w średnim wieku dietę, która ma na celu obniżenie ciśnienia krwi, są o około 17 proc. mniej narażone na zaburzenia pamięci i inne oznaki pogorszenia funkcji poznawczych kilkadziesiąt lat później.
Porównano wpływ diety i leków na funkcjonowanie naszych komórek i okazało się, że sposób odżywiania się ma tu znacznie silniejszy wpływ.