Liczba wyników: 12271
Zwyczaje żywieniowe naszych rodaków pozostawiają wiele do życzenia – jemy za tłusto i niezdrowo, w naszych pokarmach za mało jest witamin i mikroelementów, wśród nich m.in. błonnika pokarmowego, który konieczny jest do prawidłowego funkcjonowania jelit. Błonnik odpowiada również za utrzymanie w przewodzie pokarmowym bakterii kwasu mlekowego produkujących witaminy z grupy B.
Wiosna to doskonały czas na zmiany. Najlepiej zacząć je od swojego organizmu. Dieta oparta na świeżych warzywach i owocach oraz dużo ruchu to łatwy sposób na pozbycie się nie tylko zbędnych kilogramów, ale także problemów układu pokarmowego takich, jak wzdęcia lub biegunki.
Na nasze procesy decyzyjne wpływ ma dopamina, neuroprzekaźnik, który odpowiada m. in. za funkcjonowanie układu nerwowego, hormonalnego i pokarmowego.
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Na całym świecie co roku 10 procent ludzi doświadcza zatrucia pokarmowego. Najbardziej zagrożone są małe dzieci oraz osoby z krajów najuboższych.
Smażone potrawy nie należą do najzdrowszych, nowe badania pokazują, że mogą zaostrzyć stany zapalne jelit i sprzyjać rozwojowi guzów w tej części układu pokarmowego.
Nieswoiste zapalenie jelit (Inflammatory bowel disease, IBD) to przewlekła choroba obejmująca zapalenie przewodu pokarmowego, dotykająca miliony ludzi na całym świecie.
Stosowanie diety bogatej w błonnik oznacza nie tylko dbanie o dobre funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga również dbać o zdrowie serca, mówią eksperci.
Odkryto nową potencjalną strategię w leczeniu lęku. Modyfikowane chemicznie inhibitory enzymu COX-2 naturalnie aktywują naturalne endokannabinoidy u myszy bez skutków ubocznych dla przewodu pokarmowego.
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.