Liczba wyników: 2054
Chcesz schudnąć. Ciężko pracujesz – siłownia, dieta – innymi słowy codzienna dyscyplina. Idzie ci dobrze, kilogramy spadają, ale na twoim brzuchu zamiast zarysu mięśni widzisz mało jędrną, wiszącą skórę. Dlaczego tak się dzieje i co robić, gdy po odchudzaniu brzuch nie wygląda jak marzenie?
Powikłania cukrzycy są groźne, dlatego należy wykonywać badania krwi, które oceniają gospodarkę węglowodanową. Zalecane są one nie tylko w celu wczesnego wykrycia choroby lub stanów ją poprzedzających i wdrożenia leczenia. Powinny wykonywać je także osoby zdrowe, aby w porę rozpocząć profilaktykę i uniknąć rozwoju cukrzycy. Badania krwi pomogą rozpoznać także stłuszczenie wątroby - inną chorobę cywilizacyjną pociągającą za sobą groźne dla zdrowia skutki.
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500 różnych funkcji, wśród których wymienić można m.in. produkcję żółci niezbędnej w procesie trawienia, gromadzenie zapasów witamin A, D i B12 oraz neutralizowanie toksyn dostarczanych do organizmu w pożywieniu. Dlatego tak istotna z punktu widzenia jej kondycji jest odpowiednia profilaktyka, której jednym z podstawowych elementów jest racjonalne odżywianie. W jaki sposób odżywianie wpływa na pracę wątroby? I które nawyki warto wprowadzić do codziennego życia, aby jej pomóc?
Gruczoły, których człowiek może mieć cztery, ale równie dobrze więcej, w badaniach obrazowych bywają zaskakująco podobne do… węzłów chłonnych i guzków tarczycy. Ocena, która z kilku przytarczyc jest odpowiedzialna za nadmierną produkcję parathormonu do tej pory była często możliwa tylko podczas operacji. Co nowego w diagnostyce przytarczyc, gruczołów sprytnie skrywających swą naturę przed pacjentami i lekarzami – mówi ppłk. dr n. med. Andrzej Mazurek z Polskiego Towarzystwa Medycyny Nuklearnej.
Zaokrąglone biodra, oponka na brzuchu, masywniejsze uda - nie tak wyglądałyśmy kiedyś. Kilogramy znaczenie łatwiej odkładają się w naszym ciele, kiedy przekroczymy „czterdziestkę". Zaczynamy więc głodówkę, drastyczne diety, których głównym skutkiem jest... efekt jo-jo. Aby go uniknąć należy odchudzanie właściwie i rozsądnie zaplanować.
Po raz pierwszy pokazano w badaniach, że bardzo przetworzona żywność ma związek z przybieraniem na wadze.
Nadciśnienie tętnicze to jedna z najczęstszych chorób układu krążenia. Według statystyk, w Polsce cierpi na nie około 10 mln osób, ale tylko blisko połowa z nich jest tego świadoma. Nazywane jest cichym zabójcą, bo często nie daje żadnych objawów, a nieleczone prowadzi m.in. do udaru mózgu lub zawału serca. Obiegowe opinie na temat nadciśnienia często są przyczyną bagatelizowania tej choroby, dlatego warto sprawdzić prawdziwość popularnych przekonań.
Warto przykładać większą wagę do ilości białka w codziennej diecie. Dzięki odpowiedniej dawce tego składnika można liczyć na lepszą ochronę przed niepełnosprawnością.
Znadujące się w soi białko może zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu" we krwi.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.