Liczba wyników: 2600
Dołączenie żurawiny do diety może poprawić pamięć i funkcje mózgu oraz obniżyć „zły" cholesterol - mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.
Codziennie zjadamy, nie przyznając się do tego, równowartość trzech dodatkowych cheeseburgerów McDonald's - niezależnie od talii.
Ludzie, którzy często gotują posiłki w domu, jedzą zdrowiej i dostarczają sobie mniej kalorii niż ci, którzy rzadko decydują się na samodzielne przygotowanie posiłków.
Posiadanie aspiracji pomaga kierować naszym życiem w sensowny i satysfakcjonujący sposób, może jednak również powodować stres, gdy nadzieje się nie spełniają.
Testy pokazały, że szczury na 30-dniowej diecie, które intensywnie ćwiczyły, łatwiej opierały się wysokotłuszczowym przysmakom.
Na Uniwersytetu Południowej Australii odkryto kolejny powód, dla którego wszyscy powinniśmy zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami ciśnienia krwi i tętna.
Od dawna znane są korzyści zdrowotne wynikające z codziennego spaceru. Wiadomo np., że osoby, które regularnie się ruszają, są mniej narażone na problemy z sercem, udar, cukrzycę i demencję.
Ekstrakty ze specjalnych przeciwutleniaczy z mięty zielonej i rozmarynu mogą poprawić zdolność uczenia się i pamięć.
Codzienne spożywanie żurawiny przez miesiąc poprawiło funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego u mężczyzn.
Czas wolny bywa idealizowany, zaś badania pokazują, że bywa niezdrowy, ponieważ nasila samotność. Nowe badanie Penn State pokazało, że angażowanie się w znaczące, wymagające czynności w czasie wolnym może osłabić poczucie samotności ludzi i zwiększyć pozytywne emocje.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami