Liczba wyników: 5711
Atrakcyjność i pewność siebie, jakie daje nam ładny wygląd i dobre samopoczucie, to czynniki sukcesów w życiu osobistym i zawodowym. Jak je osiągnąć?
Gdyby nie Szwajcarzy, Hiszpanie, Aztekowie, Majowie i Olmekowie, nie byłoby ani kakao, ani czekoladowych zajęcy na Wielkanoc. Gdyby nie oni, wiele z nas, kobiet, nie szusowałoby po supermarketach jak w slalomie, starając się ominąć te wszystkie czekoladowe pyszności. Od 3 tysięcy lat - bo wówczas hodowano już w Zatoce Meksykańskiej kakaowce - jesteśmy rozpieszczani coraz to nowymi czekoladowymi przysmakami. A zaczęło się niewinnie od indiańskiego napoju z ziaren kakaowca, rozpowszechnionego przez Majów. W XV-tym wieku Hiszpanie sprowadzili kakao do Europy, a cztery wieki później Szwajcarzy stworzyli pierwszą tabliczkę czekolady.
Wraz z jesienią dopada nas, jak co roku, znaczne osłabienie. Zarówno fizyczne jak i psychiczne. Nawet najbardziej wytrwali, ostatecznie opadają z sił, czują się pozbawieni chęci do działań. Otaczająca nas przyroda marnieje, a nasz stan zdrowia często jest jej odzwierciedleniem.
Łupem kieszonkowców najczęściej padają portfele, a w nich dowody osobiste i prawa jazdy, które mogą potem zostać wykorzystane do celów przestępczych. W II kwartale 2010 roku udaremniono ponad 1.720 prób wyłudzenia kredytów przez osoby posługujące się kradzionymi dokumentami tożsamości, na łączną kwotę ponad 71 milionów złotych. W analogicznym okresie ubiegłego roku oszuści próbowali wyłudzić 76 milionów – wynika z „Raportu o dokumentach infoDOK” przygotowanego przez Związek Banków Polskich.
Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.
Apteczne półki uginają się od zamkniętych w pudełkach i słoiczkach doustnych preparatów, które mają na celu wsparcie naszych starań o przedłużenie młodości, zdrowia, dobrego samopoczucia i sprawności. Łatwo pogubić się w tym, co tak naprawdę jest nam potrzebne na danym etapie życia. Nie warto jednak lekceważyć roli suplementacji, bo stosowana przemyślanie może naprawdę wiele zdziałać.
Mimo powszechnie deklarowanego indywidualizmu w sferze norm i wartości oraz przypisywania w tym względzie coraz mniejszego znaczenia wierze i nauczaniu Jana Pawła II, polskie społeczeństwo wciąż w znacznym stopniu zorientowane jest etycznie, w rozumieniu etyki katolickiej - to tezy wypływające z badania zrealizowanego przez CBOS. Mimo wszystko jednak można dostrzec istotne symptomy sekularyzacji w dziedzinie moralności. Odchodzenie od etyki określanej jako tradycyjna w kierunku etyki postmodernistycznej przejawia się w znacznym przyzwoleniu na pewne formy nieuczciwości oraz w pogłębiającej się liberalizacji w kwestiach dotyczących szeroko rozumianej seksualności i bioetyki.
Jak wykazały badania naukowców, prowadzone pod patronatem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), kiedy temperatura przekracza 25 stopni C, ilość zgonów wzrasta o 30 proc. Spowodowane jest to przede wszystkim przegrzaniem organizmu, który broniąc się przed upałem wytwarza duże ilości potu, a wraz z nim wydala niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki mineralne. Uzupełnienie ich odpowiedniego poziomu w organizmie stanowi klucz do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania.
Jeśli masz dużo tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, to jest to groźne dla zdrowia zjawisko, ostrzegają uczeni.
Świat nie jest już w 6 fazie pandemii grypy AH1N1 (najwyższa w skali określonej przez WHO, odpowiada realnej pandemii w przeciwieństwie do poprzednich stopni oznaczających ryzyko jej wybuchu). - Weszliśmy w okres post-pandemiczny. AH1N1 przebyła swój globalny kurs - powiedziała dyrektor organizacji Margaret Chan.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu