Liczba wyników: 5281
Jak wynika z badań MB SMG/KRC, 53 proc. Polaków ma świadomość istnienia internetowych serwisów społecznościowych, a 31 proc. z nich korzysta.
Według najnowszego, prospektywnego badania przeprowadzonego przez fińskich naukowców, picie kawy może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka wątroby.
Na cukrzycę choruje około 5 % Polaków, jak podkreślają specjaliści niezwykle ważnym elementem walki z tą chorobą jest samokontrola. W zrozumieniu choroby oraz w nauczeniu się życia z nią pomóc mają Cukrzycowe Centra Edukacji Lilly.
W najbliższych miesiącach liczba użytkowników Internetu w Polsce przekroczy barierę 50% ogółu dorosłych. Wśród młodych Internet jest wszechobecny, używają go prawie wszyscy uczniowie i studenci. Rozszerza się korzystanie z sieci wśród osób w średnim wieku, natomiast najstarsi w dalszym ciągu są w sporej części wyłączeni z tego obszaru aktywności. To wyniki najnowszego badania CBOS.
Niewiele jest owoców, które dostarczają tak wspaniałych doznań smakowych i węchowych jak jeżyna. Poranna wyprawa do lasu, połączona z ich zbieraniem to niezapomniane wrażenie połączenie zapachu lasu z soczystym aromatem małych, ciemnogranatowych gron stwarza pokusę nie do odparcia. Ręka sama wędruje od krzaczka do ust, a my łączymy się w duchu z naszymi prababkami, które niemal stawały na głowie, by w ich spiżarniach zawsze znajdowały się jeżynowe przetwory.
Jak wynika z badań amerykańskich naukowców głód sprzyja lepszemu nastrojowi. Do takiego wniosku doprowadziła badaczy obserwacja myszy.
Wyniki badań dotyczących świadomości Polaków w zakresie profilaktyki zdrowtnej są niepokojące, ponad połowa z nas uważa, że jest zdrowa i nie musi poddawać się badaniom kontrolnym. Wśród powodów nie kontrolwania zdrowia pojawia się także brak czasu, oraz bark wiedzy na temat tego gdzie można je wykonać.
Z badań przeprowadzonych przez firmę Social Issues Research Centre (SIRC) wynika, że dzisiejszym 50 – latkom żyje się znacznie łatwiej i przyjemniej, niż ich odpowiedniczkom 50 lat temu. Zamiast narzekać na kolejne zmarszczki i przekroczenie następnej „- dziesiątki” cieszmy się więc, że przyszło nam żyć teraz, a nie w latach 50 – tych ubiegłego wieku.
Naukowcy oraz specjaliści w dziedzinie dermatologii estetycznej nie ustają w poszukiwaniach sposobu na zatrzymanie młodości. Jedne z ostatnich badań doprowadziły naukowców do okrycia, iż związek tłuszczowy obecny w ludzkich komórkach i korzystnie wpływający na mózg może spowalniać starzenie się skóry.
Pieczywo to dla wielu osób podstawa codziennego jadłospisu, dobrze, jeśli przynajmniej cześć zjadanego pieczywa wyprodukowana została z maki pełnoziarnistej.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu