Liczba wyników: 6582
Wiele osób pragnie w te wakacje uniknąć przykrych niespodzianek ze strony biur podróży. Zamiast egzotycznych kierunków wybierają wyjazd nad polskie morze. Nadbałtyckie kurorty mają do zaoferowania turystom piękne, piaszczyste plaże.
Resort finansów, Narodowy Bank Polski i Komisja Nadzoru Finansowego przygotowują kampanię ostrzegającą przed parabankami, które choć nie mają licencji, działają podobnie ale bez nadzoru, zaś ich klienci nie mają gwarancji na odzyskanie środków. Przykładem tego tyu instytucji może być Amber Gold, którego kienci mają coraz większe eproblemy.
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej.
Lato to okres różnorodnych kulinarnych możliwości, z których grzechem byłoby nie skorzystać. Ale to także miesiące, kiedy nasz organizm zmaga się z wysokimi temperaturami, zmęczeniem i zwiększonym promieniowaniem słonecznym. Jak komponować letnie menu, by chronić zdrowie i urodę?
Po 40. roku życia w organizmie kobiety zachodzą liczne zmiany – zwalnia tempo przemiany materii, trudniej jest zadbać o zgrabną sylwetkę i kondycję skóry. W tym czasie szczególne znaczenie ma zbilansowana dieta dopasowana do wieku oraz indywidualnych predyspozycji.
Z przeprowadzonej w lipcu wśród klientów ING ankiety wynika, że tylko co piąta osoba (22%) spodziewa się przejść na emeryturę zaraz po nabyciu praw emerytalnych. Zbliżony odsetek respondentów zakłada, że zakończy aktywność wcześniej (19%) albo później (18%).
Niski poziom witaminy D może oznaczać większe ryzyko wcześniejszej śmierci u osób starszych - zwłaszcza tych, które są delikatnego zdrowia, mówią naukowcy.
Kiedy kobiety przechodzą menopauzę, mogą jednocześnie doświadczać wzrostu trudności z wykonywaniem codziennych zajęć - problemów z noszeniem zakupów czy męczeniem się podczas wchodzenia po schodach.
Wielu pacjentów zażywa leki regulujące ciśnienie krwi tylko wówczas, gdy doświadczają stresu i obawiają się o jego efekty uboczne. Tymczasem takie postępowanie jest bardzo ryzykowne dla zdrowia.
Nowe badania opublikowane czasopiśmie „Gut" sugerują, że zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy może obniżyć ryzyko trzustki aż o 67 proc.