Liczba wyników: 9395
Masz białe wypełnienia kompozytowe w jamie ustnej? Sprawdź, czy nie zawierają one Bisfenolu A. Substancja znalazła się właśnie na celowniku naukowców z całego świata. Powód - jest toksyczna dla organizmu. Chociaż Komisja Europejska zakazała stosowania Bisfenolu A w produkcji butelek dla dzieci, taki zakaz nie obowiązuje w odniesieniu do materiałów stomatologicznych, jakimi wypełnia się nam zęby. Czy rzeczywiście jest się czego bać?
Jeśli chcesz poprawić swój metabolizm, sięgnij po orzechy, np. laskowe i włoskie.
Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Prezentujemy fakty i mity na temat jajek.
Nowe badania wskazują, że dieta bogata w witaminę C istotnie zmniejsza ryzyko zaćmy.
Kochanie, boli mnie głowa… Na pewno? Według najnowszych danych GUS to bóle dolnej partii pleców i szyi są najczęściej wskazywane przez kobiety. Cierpi na nie odpowiednio ponad 28% i 21% pań. Słynne bóle głowy są dopiero na szóstym miejscu w zestawieniu najczęściej występujących dolegliwości zdrowotnych. Problem z plecami potwierdza też aktualny raport EHIS (European Health Interview Survey). Czy jest się czym martwić? Eksperci alarmują.
Stres może dać się we znaki, jego skutki to m. in.: bezsenne noce, kłopoty z koncentracją, ciągły lęk, problemy z codziennymi obowiązkami. Nie da się całkowicie uniknąć stresujących zdarzeń, ale można znacznie osłabić reakcje na nie chroniąc tym samym swoje zdrowie - niezawodnym sposobem jest przyjaźń.
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza do zobaczenia tegorocznych pisanek z soli. Na wystawie „Najpiękniejsza pisanka z soli” w Zamku Żupnym w Wieliczce, w okresie od 22 do 31 marca 2016 roku bedzie można obejrzeć pisanki wykonane przez dzieci i młodzież szkolną.
Rzymianie mawiali :„mens sana in corpore sano" („w zdrowym ciele zdrowy duch") i mieli rację. Współcześni eksperci podkreślają, że nasz stan fizyczny wpływa na umysłowy i odwrotnie.
Genetycznie uwarunkowany wysoki poziom cholesterolu jest dość powszechny.
Warto sięgać po jogurty. Ich jedzenie zmniejsza o kilkadziesiąt procent prawdopodobieństwo rozwoju nadciśnienia tętniczego u kobiet.