Liczba wyników: 542
Coraz częściej zwracamy uwagę na wartości odżywcze dostępnych produktów, chcemy jeść smacznie i zdrowo. Ważne stały się dla nas składniki wpływające na określone funkcje organizmu, w konsekwencji cenimy produkty, z których wyeliminowano substancje uznane za szkodliwe lub niepożądane. Takimi są np. produkty sojowe.
Pieprz Cayenne (pieprz kajeński) nazywany jest często królem przypraw. To z pewnością zasługa jego intensywnego zapachu oraz wysublimowanego smaku. Ma on jednak także właściwości zdrowotne - w małych ilościach wpływa korzystnie na przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu.
Jemy za szybko, za dużo i niezdrowo. Cierpi na tym jeden z najważniejszych naszych organów - wątroba.
Naukowcy odkryli nową „metodę odchudzania". Jeśli chcesz stracić na wadze, wybieraj się do barów czy restauracji wraz z mężem, partnerem lub kolegą... Gdy kobiety spożywają posiłek w towarzystwie mężczyzny, wybierają mniej kaloryczne danie, niż wówczas, gdy nie ma w pobliżu żadnego przedstawiciela płci męskiej.
69 procent Polaków spędza wakacje w domu, większość z nich w mieście. Niestety, warunki pogodowe latem są niebezpieczne dla osób z chorobami układu krążenia. Jak zadbać o serce w mieście?
Skończyła siedemdziesiąt lat, ale wydaje się o tym nie pamiętać: „śmiga" po scenie w legginsach i świecących tunikach, wykonuje odważne akrobacje z tancerkami młodszymi od siebie o pół wieku i śpiewa niezmiennie mocnym, elektryzującym głosem.
Kuchnia śródziemnomorska staje się coraz popularniejsza w Polsce. Moda na zdrowe odżywianie przybliża Polaków do potraw śródziemnomorskich, które swoją lekkością i świeżym smakiem imponują wyszukanym gustom.
Drzewka oliwne, rosnące w krajach śródziemnomorskich, dają nam swój największy skarb - małe zielone owoce, z których powstaje ceniona we wszystkich kuchniach oliwa.
27 czerwca na rynku łódzkiego Centrum Handlowo - Rozrywkowego Manufaktura odbędzie się szósta edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Impreza ta to międzynarodowy pokaz sztuki kulinarnej i ogólnopolski konkurs dla restauratorów na najlepszą potrawę.
Pełna różnorodności, aromatycznych przypraw, świeżych ziół i warzyw kuchnia śródziemnomorska zachwyca, sprawia przyjemność w przyrządzaniu i jest - co bardzo ważne - zdrowa.