Liczba wyników: 1217
W różnym wieku dotyczy nas odmienne ryzyko chorób, dlatego określone badania są szczególnie polecane ludziom w takim, a nie innym wieku. Sprawdź, jakie zagrożenia mogą cię dotyczyć i jakim testom warto się poddać.
Jeśli nie chcesz narażać się na raka jelita grubego, ogranicz w diecie pewne produkty – ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Zgodnie ze statystykami Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC), na bardzo zły stan uzębienia narzeka 16 proc. palaczy, którzy aż 4 razy częściej niż osoby niepalące zapadają na choroby jamy ustnej. Stany zapalne dziąseł i języka, suchość w ustach, a nawet nowotwory – to tylko niektóre z nich. Co tak naprawdę dzieje się w ustach palacza i jakich dolegliwości możemy uniknąć, jeśli pożegnamy się z nałogiem?
Komórki mężczyzn posiadają wadliwe wersje genów hamujących rozwój guzów, stąd to oni częściej chorują na nowotwory.
Picie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a wszystko dlatego, że niszczy nasze DNA – twierdzą brytyjscy badacze. Niektórzy mogą być bardziej podatni na szkodliwe efekty picia alkoholu.
Asymina trójklapowa (Asimina triloba) to owocujące drzewo pochodzące z Ameryki Północnej. Wyciąg z rośliny uzyskiwany z jej gałązek może być pomocny m. in. w leczeniu raka i zwalczaniu wszy.
Mielofibroza (włóknienie szpiku kostnego) to rzadki nowotwór krwi, na który w Polsce cierpi około 1000 osób. Głównymi objawami choroby są powiększona śledziona i wątroba, niedokrwistość, nocne poty czy utrata wagi. Wyniszczające objawy chorobowe znacząco obniżają jakość życia pacjentów z mielofibrozą.
Nowotwory złośliwe stanową drugą najczęstszą przyczynę zgonów w Polsce. Radzimy sobie z ich leczeniem gorzej niż inne państwa UE. Każdego roku z powodu raka umiera w Polsce około 95 tys. osób. Z analizy wskaźników pięcioletnich przeżyć pacjentów z rozpoznaną chorobą nowotworową wynika, że Polska należy do krajów, których systemy ochrony zdrowia gorzej radzą sobie z pacjentami onkologicznymi niż większość państw UE. NIK zorganizowała panel ekspertów poświęcony kluczowym problemom służby zdrowia w walce z rakiem.
Lekarze apelują, by o nowotworach prostaty i jąder pamiętać przez cały rok. Oto wszystko, co chciałeś wiedzieć o wizytach u urologa, ale bałeś się zapytać.
Najczęściej w naszej kuchni gości chyba czerwona, ale i zielona oraz żółta papryka są powszechnie dostępne i cenione jako dodatek do dań obiadowych czy kanapek. Warzywo istotnie poprawia smak potraw i ma ważne właściwości prozdrowotne oraz wspomagajace dbanie urodę. Sprawdź, dlaczego warto wrzucać paprykę do koszyka zakupowego.