Liczba wyników: 519
Zwykło się sadzić, że tłuste jedzenie nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania naukowe wykazały, że dzięki odpowiednio skomponowanej diecie można zredukować wpływ tłustych produktów na nasz organizm.
Zdrowa dieta to przede wszystkim taka, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Układając swój jadłospis zwróć uwagę na różnorodność, zasada ta dotyczy także mięsa. Jego odmiany różnią się min. kalorycznością i zawartością substancji odżywczych.
Zmienna jesienna pogoda i niska temperatura sprzyjają przeziębieniu, grypie i anginie. Jeśli wzmocnisz swój układ immunologiczny będzie on wstanie stoczyć walkę z jesienno-zimowymi dolegliwościami.
Nudności, uczucie przepełnienia, zgaga lub kolka to tylko niektóre z następstw nieprawidłowego odżywania. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również w jaki sposób.
Trudno wyobrazić sobie jesień bez kasztanów i kolorowych liści, trudno też o tej porze roku nie wspomnieć o grzybach.
Wraz ze zmianą pory roku powinniśmy zmienić sposób odżywiania. Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i węglowodany. Odpowiednio skomponowane menu wzmocni odporność organizmu oraz dostarczy energii potrzebnej do sprawnego funkcjonowania w chłodne i ponure dni.
Świeże grzyby to witaminy, niezbędne mikroelementy i pyszny smakołyk. Ponadto są niskoenergetycznym pożywieniem, co oznacza, że możesz je jeść i nie martwić się o linię i to w czasach gdy nadwaga jest naprawdę poważnym problemem. Z powodu otyłości cierpi średnio 60% ludzi dorosłych i prawie 30% dzieci. Jednym ze sposobów walki z nadwagą jest właśnie niskoenergetyczna dieta, do której można z powodzeniem włączyć smaczne, świeże grzyby.
Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
Głód należy do najpotężniejszych mocy natury i jego zaspokojenie nie jest zadaniem łatwym, tym bardziej że silnie oddziałuje na ludzkie zmysły, zwłaszcza na smak, wygląd i zapach pokarmu. Chcąc pozostać szczupłym, nie powinno się dopuszczać do pojawienia się silnego uczucie głodu, bo jest ono niebezpiecznym bodźcem do rozpoczęcia jedzenia.Niektóre rodzaje pokarmu dają impuls do nadmiernego jedzenia, a inne - mogą z kolei znacznie obniżyć spożycie kalorii.
Nasz nastrój uzależniony jest od poziomu serotoniny, na który ogromny wpływ ma dieta oraz styl życia. Z tego punktu widzenia zdecydowanie niekorzystny jest stres, gdyż pod jego wpływem organizm zużywa więcej serotoniny. Jeśli, więc nie jesteś w stanie unikać stresów przynajmniej je minimalizuj, a o dobry nastrój zadbaj stosując odpowiednią dietę.