Liczba wyników: 2573
Fermentacja błonnika pokarmowego w jelitach może chronić przed alergicznymi chorobami skóry.
Taniec do rytmicznej muzyki jest uniwersalną aktywnością człowieka. Teraz w Japonii odkryto, że nie tylko sprawia przyjemność, ale także poprawia funkcjonowanie mózgu.
W niespokojnym okresie wojny i pandemii, World Happiness Report 2022 ukazuje jasne światło ciemnego czasu. Według międzynarodowego zespołu pandemia przyniosła nie tylko ból i cierpienie, ale także zwiększenie wsparcia społecznego i życzliwości.
Zastanawiałeś się już, czy warto sporządzić testament? Jeśli nie, to teraz jest właściwa chwila. Dlaczego? Dlatego, że tylko poprzez testament możesz wyrazić swoją wolę, a z tego przywileju nie warto rezygnować.
Na Uniwersytecie Teksańskim w Austin znaleziono sposób na lepszy sen. Przeanalizowano tysiące badań dotyczących związku między różnymi formami kąpieli i jakością odpoczynku. Jak się okazuje, wykąpanie się na 1-2 godzin przed snem w wodzie o temperaturze około 40-43 stopnie Celsjusza może istotnie poprawić nocny odpoczynek.
Śmierć współmałżonka to zawsze tragedia, w przypadku seniorów jednak może być szczególnym bodźcem do istotnych zmian życiowych.
Dbanie o dobre nawodnienie może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju niewydolności serca. Dostarczanie sobie odpowiedniej ilości płynów przez całe życie nie tylko wspomaga funkcjonowanie organizmu, ale może osłabić ryzyko poważnych problemów z sercem w późniejszych latach.
Większość przypadków nagłych zatrzymań krążenia występuje w grupie osób, o których wcześniej nie było wiadomo, że mają zwiększone ryzyko tego typu zdarzeń. Trudno jest przewidzieć, komu konkretnie grozi niebezpieczeństwo.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami