Liczba wyników: 6157
Jedzenie tofu i produktów zawierających większe ilości izoflawonów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca.
Pusty żołądek, nawet u osób zdrowych, jest wyjątkowo wrażliwy. Jakich napojów należy unikać, by nie podrażnić jego błony śluzowej i nie dopuścić do powstawania groźnych chorób?
Medycy ocenili, co warto wziąć pod uwagę, poza wagą, by zakwalifikować pacjenta do operacji bariatrycznej. Według lekarzy z USA poza BMI, warto uwzględnić obecność innych chorób, w tym cukrzycy.
Sztuczna inteligencja może przewidzieć nagłą śmierć sercową, a być może nawet uwzględnić ryzyko dla zapobiegnięcia przyszłej śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Osoby, które zmagają się z zespołem stresu pourazowego (PTSD), są dwukrotnie bardziej narażone na śmierć z powodu chorób serca niż pozostali.
Osoby, które jedzą papryczki chili, mogą żyć dłużej i mają znacznie niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia lub raka.
Łysienie typu męskiego i przedwczesne siwienie oznacza wysokie ryzyko chorób serca jeszcze przed 40 rokiem życia. Otyłość również jest zagrożeniem, ale nieco niższym.
Kurkuma, przyprawa zdobywająca w Polsce coraz większą popularność, może zmniejszyć poziom stanów zapalnych w organizmie, co pozwala na osłabienie ryzyka chorób serca.
Co roku z powodu chorób płuc umiera w Polsce około 50 tysięcy osób. Rak płuca jest najczęstszą przyczyną zgonów spowodowanych nowotworami i dotyczy to równej mierze kobiet jak i mężczyzn. Nie znaczy to jednak, że lekarze są wobec tej choroby bezbronni, ważne jest jednak – jak w przypadku wszystkich nowotworów – szybkie działanie.
Osoby dotknięte otyłością lub nadwagą są bardziej narażone na wysoki poziom cholesterolu i nadciśnienie, czyli czynniki zwiększające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych; a także insulinooporność, tj. prekursor cukrzycy typu 2.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami