Liczba wyników: 3254
Już po raz dziesiąty koalicja WASH – World Action on Salt & Health, skupiająca ekspertów z całego świata: naukowców, lekarzy, instytucje oraz specjalistów ds. zdrowia publicznego organizuje w dniach od 29 lutego do 6 marca globalną akcję edukacyjną, która ma przypomnieć o potrzebie kontroli ilości soli w naszej diecie i skłaniać do refleksji nad jej nadmiernym spożyciem. Na co zwracać uwagę, aby ograniczyć spożycie soli?
Kulinarne specjały to jeden z charakterystycznych elementów Świąt i trudno jest pozostawać na diecie, kiedy na wyciągniecie ręki są pyszne ryby, pierogi czy makiełki. No i nie można wręcz oprzeć się bożonarodzeniowym słodkościom, takim jak piernik, makowiec, czy sernik. Oczywiście częściowo odpowiada za to określony nastrój, czyli poczucie wyjątkowości świątecznego czasu, prawda jest jednak i taka, że o każdej porze roku nie jest łatwo zrezygnować ze słodyczy - uczeni mówią, dlaczego.
Koniec listopada i początek grudnia to czas, kiedy większość z nas zastanawia się nad wyborem prezentów dla najbliższych. O ile wybór upominku dla męża czy córki nie stanowi dla większości z nas problemu, to już kupno prezentu dla sąsiadki, która co roku odwiedza nas z życzeniami świątecznymi może przyprawić o ból głowy. Nie wypada wręczać jej czegoś bardzo osobistego (chyba, ze się przyjaźnicie), drogi prezent jest tak naprawdę krępujący dla obu stron, więc? Dobrym pomysłem na niezobowiązujący upominek jest najpopularniejszy z „Bożonarodzeniowych” kwiatów – poinsecja czyli gwiazda betlejemska.
Dieta bogata w białko zwierzęce, a szczególnie mięso, nie jest korzystna dla zdrowia, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Mężczyźni, którzy w swojej diecie mieli znacznie więcej białka zwierzęcego niż roślinnego, cechowali się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu 20 lat trwania badań niż uczestnicy, których odżywianie się było bardziej zbilansowane pod względem źródeł tego składnika.
Hummus to tradycyjna pasta z ciecierzycy, która jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu. W Polsce z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a w Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na jej samodzielne wykonanie oraz pomysłów na jej wykorzystanie w różnego rodzaju potrawach. Niektórzy uważają hummus za dodatek typowo wegetariański, ale pasta świetnie sprawdza się także w diecie mięsożerców.
W dobrze skomponowanej diecie powinny znaleźć się różnorodne produkty – zapewnia to organizmowi dostawę wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto, aby pośród nich stałe miejsce zajęły orzechy włoskie. Długa lista ich właściwości sprawia, iż są one ważne dla zdrowia, ale także dla urody. Warto więc zadbać, by stały się one uzupełnieniem codziennej diety.
Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.
Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie. Wskazania odnośnie spożycia produktów z tej grupy różnią się jednak w poszczególnych państwach. Jak pokazują dane, w większości krajów Europy rekomendacje ekspertów niestety nie znajdują odzwierciedlenia w diecie mieszkańców. Czy Polacy wpisują się w ten niepokojący trend?
Jemy coraz więcej i coraz gorzej. Często jemy w pośpiechu, korzystając z przetworzonego jedzenia albo restauracji serwujących tzw. fast foody. Niewłaściwe odżywianie jest jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu pokarmowego. Na co zwrócić uwagę w naszej diecie? Kiedy i jakie badania endoskopowe należy wykonać, żeby nie przeoczyć groźnych chorób przewodu pokarmowego?