Liczba wyników: 3334
Bezglutenowy sposób odżywiania się jest coraz powszechniejszy i nie chodzi jedynie o to, że coraz częstsze są diagnozy celiakii: nastała prawdziwa moda na jedzenie bezglutenowe jako metoda zachowania odpowiedniej wagi i zadbania o zdrowie. Okazuje się jednak, że unikanie artykułów zawierających gluten przez ludzi zdrowych nie daje im żadnych specjalnych korzyści.
Kobiety, które stosują zdrową dietę, mają dłuższe telomery niż ich rówieśniczki - to oznacza zaś, że mogą liczyć na dłuższe życie.
Jeśli stosujesz nieprawidłową dietę i spędzasz wiele godzin dziennie siedząc, to masz znacznie większe ryzyko przewlekłego zaparcia.
Jeśli chcesz zmniejszyć swoją wagę, wybór diety wysokobiałkowej nie jest najlepszym rozwiązaniem. W dłuższej perspektywie taki sposób jedzenia może spowodować, że przybędzie ci kilogramów.
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Chcesz uchronić się przed chorobą Alzheimera? Uważaj na to, co jesz, radzą uczeni.
Jedzenie jedynie dwóch dużych posiłków dziennie (śniadania i obiadu) może pomóc w zmaganiu się z cukrzycą typu 2 skuteczniej niż standardowo zalecanych sześć mniejszych posiłków.
Nowe brytyjskie badanie dostarczają kolejnych dowodów na to, że stosowanie tzw. „zachodniej diety" w dłuższej perspektywie nie jest korzystne.
Jak wynika z badań opublikowanych w magazynie „Neurology", przeciętny wiek osób, które doświadczyły udaru, spadł z 71 lat na przełomie 1993/4 roku do 69 w roku 2005.
Widoczny efekt starzenia się na skórze jest nieunikniony. Dodatkowo czynniki środowiskowe i stres mogą przyczynić się do przyspieszenia tego procesu. Zmian uniknąć się nie da, ale można podjąć kroki w celu kontrolowania wyglądu skóry. Odpowiedzią są tu styl życia i dobre kosmetyki.