Liczba wyników: 5575
Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.
Mimo powszechnie deklarowanego indywidualizmu w sferze norm i wartości oraz przypisywania w tym względzie coraz mniejszego znaczenia wierze i nauczaniu Jana Pawła II, polskie społeczeństwo wciąż w znacznym stopniu zorientowane jest etycznie, w rozumieniu etyki katolickiej - to tezy wypływające z badania zrealizowanego przez CBOS. Mimo wszystko jednak można dostrzec istotne symptomy sekularyzacji w dziedzinie moralności. Odchodzenie od etyki określanej jako tradycyjna w kierunku etyki postmodernistycznej przejawia się w znacznym przyzwoleniu na pewne formy nieuczciwości oraz w pogłębiającej się liberalizacji w kwestiach dotyczących szeroko rozumianej seksualności i bioetyki.
Jak wykazały badania naukowców, prowadzone pod patronatem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), kiedy temperatura przekracza 25 stopni C, ilość zgonów wzrasta o 30 proc. Spowodowane jest to przede wszystkim przegrzaniem organizmu, który broniąc się przed upałem wytwarza duże ilości potu, a wraz z nim wydala niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki mineralne. Uzupełnienie ich odpowiedniego poziomu w organizmie stanowi klucz do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania.
Jeśli masz dużo tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, to jest to groźne dla zdrowia zjawisko, ostrzegają uczeni.
Świat nie jest już w 6 fazie pandemii grypy AH1N1 (najwyższa w skali określonej przez WHO, odpowiada realnej pandemii w przeciwieństwie do poprzednich stopni oznaczających ryzyko jej wybuchu). - Weszliśmy w okres post-pandemiczny. AH1N1 przebyła swój globalny kurs - powiedziała dyrektor organizacji Margaret Chan.
Wschodnią część Polski dotknie fala upałów - ostrzegają synoptycy Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej. Temperatura może osiągnąć w cieniu 35 stopni Celsjusza.
Więcej niż jeden na czterech pacjentów cierpiących na cukrzycę doznaje uszkodzenia wzroku z powodu choroby, alarmują naukowcy z amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).
Według badań Pentoru jedynie 6% Polaków oszczędza. Wielu myśli o odkładaniu pieniędzy jak o „mission impossible”. Prawdziwą „misją niemożliwą” jest natomiast utrzymanie dotychczasowego standardu życia na emeryturze bez posiadania oszczędności. Przyszli emeryci będą mogli bowiem liczyć jedynie na świadczenia w wysokości około 50% ostatniej płacy. Czas by „długoterminowe oszczędzanie” przestało brzmieć jak tajny szyfr. Związek Firm Doradztwa Finansowego (ZFDF) pomoże go rozwikłać i podpowie, jak przygotować się do długofalowej strategii oszczędzania.
Avena sativa L. z rodziny wiechlinowatych, dziko rosnąca w Azji Środkowej oraz w basenie Morza Śródziemnego - to skomplikowany opis tak popularnego u nas owsa, z którego wytwarza się jeszcze bardziej popularne płatki owsiane, mające dziś dziesiątki zastosowań.
Z różnych stron jesteśmy obecnie bombardowani informacjami i poradami na temat tego, jak żyć długo i zdrowo. Nadmiar danych prowadzi raczej do znużenia niż zachęca do podejmowania wyzwań. Jednak warto przyjąć do wiadomości to, co - zdaniem naukowców - ma nam przydać kolejnych lat w zdrowiu. Jak zapewniają uczeni, zaledwie kilka spraw należy mieć pod kontrolą, by zyskać szanse na długie życie bez charakterystycznych dla starszego wieku dolegliwości.