Liczba wyników: 18291
Badania przeprowadzone przez dr Ewę Stachowską z Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie wykazały pozytywny wpływ oliwy z oliwek w postępowaniu po przeszczepie nerki. Wyniki badań opublikowano w prestiżowych amerykańskich i brytyjskich czasopismach naukowych.
Im jesteśmy starsi tym mniej pokarmu potrzebujemy, ale za to bogatego w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednia dieta może nam odjąć kilka lat i polepszyć nasze samopoczucie oraz sprawić, że będziemy lepiej wyglądać, a nasz organizm będzie zdrowszy.
Neuropharma - hiszpańska firma bio-farmaceutyczna, uzyskała zgodę od niemieckich środowisk naukowych i Komisji Etyki na rozpoczęcie pierwszej fazy badań klinicznych nowego leku, dającego nadzieję na postęp w leczeniu choroby Alzheimera.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej, czyli diety bogatej w ryby, owoce, warzywa i oliwę z oliwek, może pomóc w zapobieganiu zapobieganiu i chorobom serca, i depresji.
W przypadku kobiet po 65 roku życia, które zażywają leki psychotropowe, ryzyko złamań o 40 proc. wyższe. W przypadku leków przeciwdepresyjnych prawdopodobieństwo wynosi 25 proc.
Mutacje w genie BRCA, który jest związany ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka sutka, mogą również zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia raka płuc u palaczy.
Wysoki poziom cholesterolu utrzymujący się przez dłuższy czas wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi i gorszymi wynikami większości nowotworów, jednak nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje.
Zbyt krótki sen wiąże się z wyższym ryzykiem niskiej gęstości mineralnej kości i rozwojem osteoporozy, mówią lekarze, którzy przeprowadzili badania z udziałem kobiet po menopauzie.
Od dawna wiadomo, że palenie papierosów wywołuje wiele różnych bardzo poważnych problemów zdrowotnych. Teraz jednak zbadano, jak nawyk ten wpływa na wygląd - uczeni pokazali, że papierosy postarzają twarz.
Świąt Wielkanocnych nie możemy sobie wyobrazić bez jajek, zarówno w naszych święconkach, jak i później na stole. Najczęściej jednak podajemy je w tradycyjny sposób – ugotowane na twardo, z majonezem lub w żurku.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu