Liczba wyników: 12908
Zdrowy styl życia pomaga uchronić się przed nawrotem raka piersi, mówią niemieccy badacze.
Specjaliści zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tymczasem Polacy upodobali sobie reklamowane jako zdrowe wysokoprzetworzone produkty rybne. Lubimy je za niską cenę, ale trzeba przyznać, że wiele z nich to raczej artykuły „rybopochodne”, pozbawione wartości odżywczych i o niskiej jakości. Ile ryby jest tak naprawdę w rybie?
Smog – aktualnie na ustach wszystkich. Wszędzie słychać o jego szkodliwości, ale także o tym, że zjawisko rośnie w siłę. Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia z 2018 roku, w naszym kraju znajduje się aż 16 z 20 najbardziej zanieczyszczonych miast w Unii Europejskiej. Mało tego, biorąc pod uwagę normy zanieczyszczeń powietrza we wszystkich polskich miastach, to aż 72% z nich je przekracza. Co robić w sytuacji, gdy szkodliwy pył wisi nad naszą głową i zatruwa organizm?
Regularne korzystanie z sauny niesie ze sobą szereg korzyści dla zdrowia i urody. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, dzięki intensywnemu poceniu. Wzmacnia odporność poprzez hartowanie i pobudzanie organizmu do produkcji białych krwinek. Podczas wizyty w saunie przyspiesza tętno i metabolizm, co przekłada się na szybsze spalanie kalorii i poprawę wydolności układu krążenia. Ponadto sauna relaksuje i poprawia wygląd skóry.
Jeżeli zależy ci na osiągnieciu sędziwego wieku, unikaj dłuższego pozostawania w pozycji siedzącej.
Regularny wysiłek fizyczny jest nie tylko polecany ludziom zdrowym jako sposób na ochronę przed rozwojem różnych problemów zdrowotnych, pomaga także poważnie chorym w walce z ich dolegliwościami i przedłużeniu życia.
„Smog…szkodzi tylko dzieciom i kobietom w ciąży; …występuje tylko wtedy, kiedy jest zła pogoda; …jest tylko w zimie.” To tylko niektóre z mitów na temat tego zjawiska – tak wynika z ogólnopolskiego badania „Smog - prawdy i mity wśród Polaków” przeprowadzonego na zlecenie eurobanku przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia.
W celu zapewnienia pacjentom po zawale serca ciągłości procesu diagnostyki i leczenia kardiologicznego w kolejnych 12 miesiącach od wypisu ze szpitala, Polskie Towarzystwo Kardiologiczne wraz z Ministerstwem Zdrowia oraz Narodowym Funduszem Zdrowia opracowało i wdrożyło program KOS-zawał. Polska jest jedynym krajem w Europie, w którym wprowadzono tak nowoczesną formę kompleksowej opieki nad pacjentem po zawale serca.
Nawet 70% ludzi na świecie nie toleruje laktozy – cukru występującego przede wszystkim w mleku i jego przetworach. W Polsce problem z trawieniem laktozy może mieć około 17-37% osób. W gabinecie dietetyka, często pojawia się pytanie, czy przy nietolerancji laktozy, z diety należy wykluczyć wszystkie produkty mleczne?
Czy można być otyłym i o tym nie wiedzieć? Czy otyłość może się ukryć? Może i coraz więcej osób ma z tym kłopot. To przeważnie ludzie młodzi lub w średnim wieku, którzy są nieaktywni, żyją na siedząco, niezdrowo się odżywiają. Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej, tak zwany tłuszcz trzewny, otaczający nasze narządy wewnętrzne, którego nie dostrzegamy, to zaburzenie metaboliczne, które nazywa się ukrytą otyłością – mówi Anetta Skomiał, dietetyk.
Stanie nie jest zdrowsze niż siedzenie – jak zmniejszyć ryzyko chorób serca