Liczba wyników: 14345
Według uczonych zmiany temperatury ciała w cyklu okołodobowym mają związek z rozmaitymi procesami zachodzącymi w organizmie i dotyczy to także zasypiania. Z badań wynika, że ciepła kąpiel na kilkadziesiąt minut przed położeniem się do łóżka ułatwia zaśnięcie.
Badania pokazały, że istnieje związek pomiędzy jedzeniem papryczek chili i wyższym ryzykiem osłabienia poznawczego.
Diabetycy są bardziej narażeni na udar niż osoby wolne od cukrzycy. Im dłużej zaś choroba trwa, tym ryzyko tego zdarzenia jest wyższe.
Syndrom Takotsubo, inaczej zespół złamanego serca to dolegliwość, która wywołuje objawy podobne do zawału i rozwija się w przypadku traumatycznych, bardzo stresujących przeżyć. Jak się okazuje, zagraża nie tylko zdrowiu układu krążenia, ale też ma związek z wyższym ryzykiem raka.
Jedz głównie warzywa i owoce, jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko cukrzycy, radzą badacze z Harvard T. H. Chan School of Public Health w Bostonie.
O kawie napisano bardzo wiele dobrego. Ogólnie rzecz ujmując, jej silne właściwości przeciwutleniające sprawiają, że może chronić nas przed różnymi chorobami. Okazuje się jednak, że w przypadku zaburzeń emocjonalnych nie jest polecana.
Słodkie, soczyste mandarynki to świetny zdrowy deser. Teraz jest kolejny powód, by po nie sięgać - mają właściwości ochronne przed chorobami serca i cukrzycą. Pomagają też uniknąć otyłości.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Szacuje się, że w ubiegłym roku 820 milionów ludzi nie miało dostatecznej ilości jedzenia, podczas gdy rok wcześniej z tym problemem zmagało się 811 milionów. Problem głodu się pogłębia, pisze Światowa Organizaccja Zdrowia.
Dieta pełna produktów zwiększających stany zapalne oznacza istotne zagrożenie rakiem jelita grubego. Inne nowotwory, np. rak piersi, także mogą być częstsze z powodu takiego odżywiania się.
Stanie nie jest zdrowsze niż siedzenie – jak zmniejszyć ryzyko chorób serca