Liczba wyników: 4959
Miód pszczeli to jeden z najcenniejszych znanych ludzkości produktów spożywczych. Słynie nie tylko z doskonałych właściwości odżywczych, ale także ze swoich unikalnych właściwości leczniczych.
Woda jest głównym składnikiem ciała i podstawowym składnikiem pożywienia, dlatego zasoby wodne organizmu powinny być stale uzupełniane. Odpowiednie nawodnienie ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia i urody. Korzystnie wpływa na cerę oraz hamuje proces starzenia się organizmu.
Ponad 52 tysiące Polaków skorzystało dotychczas z akcji bezpłatnych badań spirometrycznych i konsultacji specjalistów chorób płuc w ramach Ogólnopolskiego Programu na Rzecz Walki z Przewlekłą Obturacyjną Chorobą Płuc "Głęboki Oddech". Ponad połowa przebadanych miała nieprawidłowy wynik spirometrii. Dzięki działaniom Programu ponad 200 publikacji edukacyjnych nt. POChP pojawiło się w mediach w tym roku w całej Polsce - tak podsumowano program podczas konferencji z okazji przypadającego 15 listopada Światowego Dnia POChP.
Dziś po raz 15 obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Choroba ta zyskała już miano epidemii – według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia do 2025 roku na cukrzycę cierpieć będzie grubo ponad ćwierć miliarda osób. W Polsce jest ok. 2 miliony cukrzyków.
W chwili osiągnięcia wieku 40 – 55 lat, mężczyźni doświadczają zjawiska podobnego do kobiecej menopauzy. Jednak w przeciwieństwie do kobiet nie ma u nich jasnego sygnału takiego jak np. ustanie menstruacji, mówiącego o początkach przekwitania. Wspólny i występujący u obojga płci jest spadek poziomu hormonów: estrogenu u kobiet i testosteronu u mężczyzn. Zmiany zachodzące w ciele mężczyzny są stopniowe i mogą im towarzyszyć zmiany nastroju, zmęczenie, utrata energii, zmniejszenie pędu seksualnego oraz fizycznej aktywności.
Jako, że utrzymanie oczu w jak najlepszej kondycji powinno być jednym z priorytetów w dbaniu o zdrowie naukowcy wciąż poszukują odpowiedzi na pytanie o przyczyny chorób i sposoby zapobiegania im. Podczas niedawnych badań amerykańscy naukowcy odkryli, iż zarówno w brokułach jak i ich kiełkach występuje chroniący oczy przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych antyoksydant (przeciwutleniacz) SGS.
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.
Palenie oraz dym papierosowy zabija, i to nie tylko ciebie, ale także twoich najbliższych przebywających w twoim otoczeniu. Co pięć minut na skutek palenia papierosów umiera palacz. Zachęcamy do jak najszybszego zerwania z nałogiem, prezentujemy kilka faktów na temat palenia oraz rady, które pomogą ostatecznie uwolnić się od śmiercionośnego "dymku z papierosa".
Coraz poważniejszym problemem stają się w Polsce takie choroby jak miażdżyca, otyłość i nadciśnienie. Wszystkie te dolegliwości są ze sobą powiązane, a receptą na ich uniknięcie jest prawidłowe odżywianie się. Jednak mimo stosunkowo wysokiej świadomości zagrożenia, niewielu z nas robi cokolwiek, aby zabezpieczyć się przed tymi chorobami.
Rozwód w perspektywie długoterminowej może mieć negatywny wpływ na zdrowie fizyczne, do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przeprowadzili badanie wśród kobiet mieszkających na wsiach w stanie Iowa.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią