Liczba wyników: 5038
Przesilenie wiosenne to okres zwiększonego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Tylko odpowiedniej jakości produkty żywnościowe dostarczą organizmowi składników odżywczych pozwalających przejść z zimowego na wiosenny czas pracy.
Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, do których należy m. in. białe pieczywo, mogą przyczynić się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, informują badacze z Uniwersytetu w Sydney.
62% lekarzy ginekologów źle ocenia stan wiedzy pacjentek o dolegliwościach układu moczowo – płciowego. A przecież 70% badanych kobiet twierdzi, że czerpie informacje o zdrowiu od lekarzy ginekologów.
Cukrzyca to jedna z powszechniejszych chorób, jak szacuje Światowa Organizacja Zdrowia w 2025 roku na całym świecie z cukrzycą typu II zmagać będzie się 300 mln osób.
Spożywanie nabiału jest dla naszego zdrowia istotniejsze niż sądzimy. Naukowcy odkryli, iż istnieje zależność pomiędzy obecnością w naszej diecie jogurtów i innych przetworów mlecznych a ryzykiem wystąpienia paradontozy.
Tylko na ciężką postać zespołu AMD, która grozi całkowitą utratą wzroku, w Polsce każdego roku zapada 20 tys. osób! To poważna liczba, a statystyki mówią, że wciąż jest nam tak choroba mało znana. Okazuje się, że z wiedzą na temat czynników ryzyka w społeczeństwie polskim nie jest za dobrze. Spośród badanych osób z grupy zagrożonej chorobą, 55% nie potrafi wymienić żadnego z wymienionych czynników. Ci z zbadanych, którym znane są czynniki ryzyka AMD wyliczają: zaawansowany wiek, nadciśnienie, przebywanie na słońcu. To jednak za mało. By skutecznie zapobiegać chorobie, trzeba wiedzieć o niej znacznie więcej.
Jedną z przyczyn nieskuteczności leczenia chorób nowotworowych jest zbyt późne diagnozowanie. Możliwe, że dzięki pracy naukowców postawienie diagnozy stanie się łatwiejsze.
Dietetycy oraz naukowcy zalecają, aby do codziennego jadłospisu włączyć produkty bogate w przeciwutleniacze. Oczywiście warto zastosować się do tej rady, warto też wiedzieć, na czym polega działanie tych cennych dla naszego zdrowia substancji.
Bóle głowy to jedna z najczęstszych dolegliwości, jednak zanim sięgniesz po kolejny środek przeciwbólowy spróbuj poobserwować swój organizm.
Chętnie przyjmujemy preparaty ziołowe sądząc, że są najlepsze, bo sporządzone z naturalnych składników. Nie zawsze jednak pamiętamy o tym, że niewłaściwie przechowywane lub dawkowane leki pochodzenia roślinnego mogą być tak samo niebezpieczne jak czynne preparaty farmakologiczne.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią